Bardzo lubię pierogi, niemal w każdym wydaniu. Te są ze szpinakiem i kozim serem. Polane czosnkowo-ziołowym masłem smakują obłędnie. Zresztą sami oceńcie!

Składniki

  • 120g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 150g koziego sera, kruchego
  • 250g białego chudego sera
  • 2 żółtka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ciasto na pierogi
  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy przez 3 minuty na oliwie z oliwek. Dodajemy posiekany drobno szpinak i smażymy, aż szpinak puści wodę. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy 2–3 minuty.
  2. W misce łączymy ser kozi z białym, dodajemy żółtka, przestudzony szpinak i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  3. Przygotowujemy ciasto na pierogi z 3/4 porcji. Dzielimy je na 3 części, każdą wałkujemy na grubość ok. 2 mm i wycinamy krążki (moje były o średnicy 9 cm). Na środek, łyżką nakładamy farsz. Składamy pierogi na pół i zlepiamy brzegi. Farsz powinien wypełniać całą przestrzeń wewnątrz pieroga. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Pierogi układamy na lnianej ściereczce w odstępach.
  4. Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i osoloną wodę. Mieszamy i przykrywamy. Kiedy wypłyną na wierz, odkrywamy i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  5. Podajemy gorące polane roztopionym masłem z czosnkiem i natką pietruszki. Smacznego!

Jeśli pierogi ostygną możemy odsmażyć je na patelni.

Pierogi możemy zamrozić, zobacz kuchenne porady.

Farsz możemy nakładać używając rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką.