Klasyczne połączenie sera koziego i szpinaku w tej pizzy, sprawdza się w 100%. Jest bardzo smaczna. Dzięki tym smakom mamy odrobinę Włoch na talerzu. Mnie ta pizza urzekła!

Składniki

Ciasto na pizzę

  • 250g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 100–150ml letniej wody
  • szczypta soli
  • 50ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru, płaska

Sos pomidorowy

  • 1 puszka pomidorów, zmiksowane
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • bazylia, oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki

  • garść szpinaku
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kozi ser dojrzewający (użyłam takiego w roladzie)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli

Przygotowanie

  1. Ciasto na pizzę. Drożdże rozprowadzamy z 200ml wody i cukrem, odstawiamy na kilkanaście minut.
  2. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i dodajemy: oliwę i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby możemy dolać jeszcze odrobinę wody. Ciasto powinniśmy wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki, ok. 10–15 minut. Przykrywamy je wtedy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby wyrosło.
  3. Sos pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy minutę, dodajemy starty czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy zmiksowane pomidory i dusimy sos aż zgęstnieje. Ja zwykle robię większą ilość (z 2–3 puszek) i gotuję go dość długo, ponad godzinę. W trakcie gotowania dodajemy suszone oregano i suszoną bazylię, zdążą oddać smak do sosu. Gdy sos jest już dość gęsty doprawiamy go solą, pieprzem, łamiemy smak cukrem. Możemy dodać również świeżej bazylii. Sos odstawiamy, aby ostygł.
  4. Szpinak. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną szalotkę i posiekany czosnek. Smażymy 2 minuty. Dodajemy szpinak i smażymy aż szpinak się udusi (straci objętość). Jeśli używacie mrożonego można go wcześniej rozmrozić i przesmażamy w ten sam sposób. Szpinak odstawiamy, aby ostygł.
  5. Pizza. Po godzinie ciasto na pizzę zagniatamy i wałkujemy, podsypując mąką lub rozciągamy na koło o średnicy ok. 32–35 cm. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Na pizzy rozkładamy sos pomidorowy, nie za dużo, aby ciasto nie rozmiękło. Na sosie rozkładamy szpinak, między niego plasterki koziego sera, posypujemy mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy ok. 12-15 minut. Dobrze, jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy, spód lepiej się upiecze. Kamień należy włożyć wcześniej do piekarnika i na rozgrzany wkładamy pizzę do pieczenia.
  6. Gotową pizzę posypujemy pomidorkami koktajlowymi i rukolą lub ulubionymi kiełkami. Smacznego!