Czekacie na przyjaciół, potrzebujecie szybka przekąskę? A może szybki obiad? Wystarczy kilka składników, a otrzymamy nietypowa pizzę. Kruchą i pełną smaku. Przepis jest bardzo prosty: trochę pesto, cukinii i pomidorków, a to wszystko zapieczone na francuskim cieście. Musicie spróbować!

Składniki

  • ok. 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1/2 szklanki pesto
  • 1 średni pomidor lub 4 koktajlowe
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 opakowania mozzarelli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie wałkujemy na grubość ok. 5mm, w prostokąt lub koło i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Jeśli chcemy możemy na brzegu ułożyć dodatkowo skręcone paski ciasta francuskiego. Po upieczeniu powstanie dekoracyjny brzeg.
  2. Na wierzchu rozsmarowujemy pesto, tak jak sos na pizzy. Pamiętajmy, aby zostawić czyste brzegi.
  3. Na pesto rozkładamy: pokrojony w plasterki pomidor lub pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół. Następnie cukinię pokrojoną w cienkie plasterki. Wierzch posypujemy startą lub pokrojoną mozzarellą. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, pamiętając, że pesto jest już doprawione.
  4. Pizzę pieczemy w temperaturze 180–190°C przez ok 15–20 minut, aż ciasto urośnie i się zarumieni. Podajemy od razu po upieczeniu. Smacznego!