Czekacie na przyjaciół, potrzebujecie szybka przekąskę? A może szybki obiad? Wystarczy kilka składników, a otrzymamy nietypowa pizzę. Kruchą i pełną smaku. Przepis jest bardzo prosty: trochę pesto, cukinii i pomidorków, a to wszystko zapieczone na francuskim cieście. Musicie spróbować!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- ok. 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 1/2 szklanki pesto
- 1 średni pomidor lub 4 koktajlowe
- 1/2 cukinii
- 1/2 opakowania mozzarelli
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ciasto francuskie wałkujemy na grubość ok. 5mm, w prostokąt lub koło i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Jeśli chcemy możemy na brzegu ułożyć dodatkowo skręcone paski ciasta francuskiego. Po upieczeniu powstanie dekoracyjny brzeg.
- Na wierzchu rozsmarowujemy pesto, tak jak sos na pizzy. Pamiętajmy, aby zostawić czyste brzegi.
- Na pesto rozkładamy: pokrojony w plasterki pomidor lub pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół. Następnie cukinię pokrojoną w cienkie plasterki. Wierzch posypujemy startą lub pokrojoną mozzarellą. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, pamiętając, że pesto jest już doprawione.
- Pizzę pieczemy w temperaturze 180–190°C przez ok 15–20 minut, aż ciasto urośnie i się zarumieni. Podajemy od razu po upieczeniu. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!