Zaskakująco dobra, zaskakująco kremowa i inna. Crème fraiche , cebula, czosnek, tymianek i cienkie ciasto. Nic dodać, nic ująć. Myślę, że to nasza ulubiona domowa pizza. Polecam przepis!

Składniki

Ciasto na pizzę

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 200–300ml letniej wody
  • szczypta soli
  • 100ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru, płaska

Dodatki

  • 300ml kremu fraiche
  • 1 duża cebula, biała lub czerwona
  • 6 ząbków czosnku
  • 8 gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzamy z 200ml wody i cukrem, odstawiamy na kilkanaście minut.
  2. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i dodajemy: oliwę i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby możemy dolać jeszcze odrobinę wody. Ciasto powinniśmy wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki, ok. 10–15 minut. Przykrywamy je wtedy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby wyrosło.
  3. Cebulę obieramy i kroimy na bardzo cieniutkie piórka.
  4. Dwa ząbki czosnku ścieramy i dodajemy do kremu fraiche, pozostały czosnek grubo siekamy lub kroimy w plasterki.
  5. Po godzinie ciasto na pizzę zagniatamy, dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy, podsypując mąką lub rozciągamy na koło o średnicy ok. 32cm. Układamy na blaszkach wyłożonych pergaminem.
  6. Na każdej pizzy rozkładamy krem fraiche (tak samo jak sos pomidorowy), cebulę, pokrojony czosnek i tymianek. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy 15–20 minut w temperaturze 175°C. Smacznego!