Coś dla smakoszów pizzy. Przepis inspirowany tym co akurat znalazłam w lodówce, a znalazłam: mozzarellę, tuńczyka i anchois. To były główne składniki. Dodałam jeszcze pomidorki i oliwki. Wszystko razem upieczone na cienkim cieście wg książki Jamesa Martina, „The Essential Collection”.

Składniki

Ciasto na pizzę

  • 225g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • szczypta soli
  • 10g suszonych drożdży
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek
  • 120ml wody, lekko ciepłej

Dodatki

  • 4 oliwki
  • 1/2 puszki tuńczyka z wody
  • 3 anchois
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 3/4 szklanki pomidorów z puszki np. Pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy, aby uzyskać elastyczną masę. Jeśli będzie za sztywne należy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy, na czas przygotowania składników do pizzy (przynajmniej na 30 minut).
  2. Pomidory z puszki drobno siekamy lub przecieramy przez sito. Podsmażamy, aby sos lekko zgęstniał (ma odparować trochę wody). Zdejmujemy z ognia i doprawiamy startym czosnkiem, odrobiną oregano, pieprzu i soli. Pamiętajmy, że sos nie musi być mocno słony, gdyż anchois jest wystarczająco słone. Odstawiamy sos, aby ostygł.
  3. Z pergaminu wycinamy koło o średnicy 32–33 cm i kładziemy na blaszkę. Jeśli macie kamień do pizzy to oczywiście używamy kamienia.
  4. Ciasto zagniatamy, blat smarujemy lekko oliwą i równomiernie rozpłaszczamy na nim ciasto, aż do uzyskania koła o średnicy ok. 30cm. Brzegi ciasta powinny być grubsze. Przekładamy krążek ciasta na pergaminy i równo rozkładamy. Ciasto można również rozwałkować.
  5. Smarujemy wierzch ciasta sosem pomidorowym, równomiernie posypujemy połową startego sera. Następnie układamy kawałki tuńczyka, plastry pomidorków, pokrojone oliwki i porwane na mniejsze kawałki anchois.
  6. Posypujemy pozostałym serem, pieprzem i oregano.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 175°C i pieczemy ok. 15–20 minut, aż ciasto lekko zarumieni się. Podajemy gorącą. Smacznego!

Z przepisy wychodzi jedna duża pizza o średnicy ponad 30 cm. Dla 2 -3 osób. Można zrobić dwie mniejsze i jeszcze cieniej rozwałkować lub rozciągnąć ciasto.