Mój ulubiony placek drożdżowy, może dlatego, że nawet następnego dnia pozostaje smaczny i mięciutki, a nie zawsze tak się dzieje z ciastem drożdżowy. Smak przełamują lekko kwaśne truskawki, kruszonka i jak dla mnie obowiązkowo lukier. Całość nie jest za słodka, raczej zrównoważona. Polecam, taki klasyk :)

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 300g mąki pszennej
  • 80 ml mleka
  • 80g cukru
  • 5 żółtek
  • 25g świeżych drożdży
  • 70g masła
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki truskawek

Przygotowanie

  1. Rozczyn. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy kilka łyżek lekko ciepłego mleka i 50g mąki. Dokładnie mieszamy dolewamy pozostałe mleko i odstawiamy na 15–20 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość.
  2. Żółtka ucieramy (2–3 minuty rózgą) z pozostałym cukrem, wanilią i skórką z cytryny. Utarte żółtka razem z rozczynem dodajemy do przesianej mąki z solą i wyrabiamy, następnie wlewamy rozpuszczone letnie masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, powinno odchodzić od ręki . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 40 minut lub, aż podwoi swoją objętość.
  3. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy pergaminem. Ciasto wałkujemy lub rozciągamy na ten sam rozmiar co blaszka i przekładamy do niej. Odstawiamy ponownie do wyrastania, na 30 minut. Ciasto mocno nie zwiększy swojej objętości, ale nie szkodzi. Układamy na wierzchu umyte i pokrojone truskawki, a na nich kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 150ºC, pieczemy 10 minut (ciasto lepiej wyrośnie) i zwiększamy temperaturę do 175ºC, pieczemy jeszcze 35–45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Na końcu możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
  4. Kruszonka. Masło rozcieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Smacznego!

Lukier. Mieszamy 1 szklankę cukru pudru, 4 łyżki gorącej wody i sok z połowy cytryny. Gęstość regulujemy wodą lub dodatkiem cukru pudru.

Truskawki możemy zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi, np. śliwkami.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!