Placuszki te, to propozycja na dość ciekawe, smaczne i szybkie śniadanie. Do tego całość wygląda i smakuje zachwycająco, nie przesadzam. W oryginalnym przepisie użyto innych dodatków, mnie najbardziej smakuje jednak wersja z wędzonym łososiem i koperkiem. Dodam jeszcze, że całość jest wersją light! Szczerze polecam.

Składniki

Na placki

  • 1 duże jajko
  • 150g jogurtu naturalnego, 0% tłuszczu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 60g mąki pszennej
  • 200g kukurydzy z puszki, dobrze odsączonej
  • 2-3 dymki, drobno posiekane
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Dodatki

  • wędzone plastry łososia
  • kwaśna śmietana
  • świeży koperek

Przygotowanie

  1. W dużej misce mieszamy na gładką masę: jajko, jogurt, mąkę kukurydzianą i pszenną. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną dymkę i kukurydzę. Mieszamy i smażymy placuszki na teflonowej patelni z niewielką ilością oliwy. Każdy z placuszków smażymy 2–3 minuty na złoty kolor.
  2. Placuszki podajemy po 2–3 sztuki, przełożone niewielkimi plastrami łososia, na wierzchu dekorujemy obowiązkowo łyżką kwaśnej śmietany i koperkiem. Smacznego!

Źródło: Książka: „Gotuj i chudnij”, Przepis: Placek kukurydziany z awokado i bekonem.

W oryginalnym przepisie placki podano z usmażonymi plastrami bekonu, pokrojonym w kostkę awokado oraz syropem klonowym.