Gdy byłam dzieckiem placki w domu gościły dość często. Najczęściej były przygotowywane z jabłkami i posypane cukrem pudrem. Wystarczyło jedno hasło: mam ochotę na coś słodkiego i kończyło się smażeniem placków. Z czasem zaczęłam bardziej eksperymentować. Te są wersją lżejszą, z dodatkiem ricotty. Idealnie pasują na śniadanie. Podane z konfiturą czy sosem truskawkowym lub tak zwyczajnie posypane cukrem pudrem, smakują obłędnie.

Składniki

  • 250g serka ricotta
  • 11/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Można też mieszać łyżką.
  2. Smażymy na rozgrzanej patelni (na średnim ogniu), bardzo lekko przesmarowanej olejem. Nie wolno smażyć zbyt szybko ponieważ mogłyby być surowe w środku.
  3. Podajemy gorące z konfiturą, dżemem, truskawkami lub cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego!