Gdy dostałam zestaw przypraw Kamis z linii Specialite wśród którego była musztarda z winem i gorczycą od razu pomyślałam o pieczonej polędwiczce wieprzowej. Najpierw ją zamarynowałam, następnie podlałam winem dodałam korę cynamonu Kamis i goździki. Podana ze smażonymi ziemniaczkami i grillowaną cukinią stanowi fajny świąteczny obiad!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1 sztuka polędwiczki wieprzowej, średnia
  • 3–4 łyżki musztardy z czerwonym winem Kamis
  • 1 łyżka oliwi z oliwek
  • ok. 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • sól morska w młynku Kamis
  • pieprz kolorowy w młynku Kamis
  • 1 kora cynamonu Kamis
  • 3–4 goździki

Dodatki

  • 3 ziemniaki
  • kilka nitek szafranu Kamis, opcjonalnie
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cukinia
  • sól morska w młynku Kamis
  • pieprz kolorowy w młynku Kamis
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i czyścimy z włókiem, przekładamy do miski. Dodajemy 3 łyżki musztardy z czerwonym winem Kamis, oliwę z oliwek, lekko solimy i pieprzymy. wszystkie składniki należy wmasować w polędwiczkę. Przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 2 godziny.
  2. Cukinię dokładnie myjemy, końce odcinamy. Kroimy ją w podłużne cienkie plastry (jak na zdjęciu). Palce zwilżamy w oliwie z oliwek i delikatnie natłuszczamy każdy plaster cukinii. Wkładamy plastry na mocno rozgrzaną patelnię do grillowania i grillujemy z każdej strony, aż cukinia będzie miękka, po ok. 1 minucie z każdej strony. Im cieńsze plastry tym krócej grillujemy.Odkładamy cukinię, aby ostygła. Przed podaniem na talerzu skrapiamy ją delikatnie oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.
  3. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w grubszą kostkę. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 minuty, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy ziemniaki oraz szafran. Podsmażamy je na średnim ogniu, aż lekko się zarumienią i będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła, doprawiamy solą morską i pieprzem (opcjonalnie), zwiększamy ogień i dosmażamy 2 minuty.
  4. W trakcie gdy zaczynamy smażyć ziemniaki, polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch możemy posmarować jeszcze raz cienką warstwą musztardy z winem Kamis. Dodajemy korę cynamonu przełamaną na pół, goździki, polewamy 1/3 szklanki czerwonego wina i wstawiamy mięso do nagrzanego piekarnika do 190ºC. Pieczemy ok. 20 minut, wyjmujemy i polewamy ponownie 1/3 szklanki wina. Po kolejnych 20 minutach wyjmujemy polędwiczkę, przekładamy na deskę.
  5. Z naczynia wyjmujemy goździki i korę cynamonu. Dolewamy resztę winą i chwilę odparowujemy na wolnym ogniu. Dodajmy łyżkę musztardy z winem Kamis, 2 łyżki masła i dokładnie rozprowadzamy. Uzyskamy aromatyczny sos do mięsa.
  6. Mięso kroimy w plastry, układamy na talerzu i polewamy winnym sosem. Dodajmy doprawione wstążki cukinii oraz ziemniaczki. Podajemy najlepiej z lampką wina. Smacznego!

Podsumowanie

Do dzisiejszej potrawy użyłam kilku przypraw z linii Specialite marki Kamis. Główną bazą do marynaty była musztarda z czerwonym winem. Jest gruboziarnista i dość delikatna w smaku o lekko słodkim – winnym smaku. Myślę, że jest idealna jako składnik marynat do mięs wieprzowych i wołowiny, np. steków z polędwicy wołowej. Kolejny raz użyje jej jako dodatku do sosu, do potraw na ciepło jak i zimnych. Pomieszana z jogurtem greckim lub gęstą śmietana będzie fajnym dodatkiem do różnego rodzaju przekąsek. Jeśli będziemy używać jej do marynaty i pieczenia dobrze jest pieczone mięso podlać jeszcze czerwonym winem, co zrobiłam przy pieczeniu polędwiczki, efekt będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Dodatek kory cynamonu Kamis (również dobry aromatyczna przyprawa) i dodatek goździków to połączenie idealne.
Kolejnym ważnym składnikiem były sól morska i pieprz kolorowy, obydwie przyprawy w młynku Kamis. Ich zaletą jest to, że mielimy je na świeżo, od razu doprawiając potrawę. Pieprz pachnie i cudownie smakował na grillowanej cukinii, sól morska również.
Myślę, że przyprawy w młynku są dobrej jakości i jak najbardziej polecam.
Przy smażonych ziemniaczkach zaszalałam i dodałam kilka nitek szafranu z linii blistry Specialite Kamis. Dzięki nitkom ziemniaczki nabrały złocistego koloru. Na końcu przyprawiłam je solą morską z młynka Kamis.

Wszystko razem idealnie, a już niebawem kolejna porcja informacji o przyprawach z serii Specialite marki Kamis i ugotuję znowu coś pysznego. Zapraszam!

Do ziemniaczków zamiast nitek szafranu można dodać szczyptę kurkumy. Ziemniaczki nabiorą wtedy pięknego lekko żółtego koloru i ciekawego smaku.

Polędwiczkę można zamarynować już dzień wcześniej.

Ziemniaczki możemy przygotować z wyprzedzeniem. Nie dosmażamy ich do końca i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem lub folią aluminiową, odstawiamy. Tuż przed podaniem lub końcem pieczenia mięsa wstawiamy je do piekarnika i dopiekamy.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!