Zupa pomidorowa, dla wybrednych :). Jest wegetariańska, ugotowana na młodej włoszczyźnie, dużej ilości, co dało bardzo aromatyczny wywar. Zamiast śmietany serek mascarpone i kulki mozzarelli. Całość posypana uprażonym sezamem. Wersja dla dorosłych, a dla dzieci? Moja córka zachwycona :)

Składniki

  • jeden pęczek włoszczyzny (TIP)
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4–5 kulek czarnego pieprzu
  • 1/4 opakowania serka mascarpone
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • uprażony sezam
  • zioła do wyboru (TIP)

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę oraz cebulę i czosnek obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. To co jest większe kroimy na mniejsze kawałki. Używamy również liści z selera. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość zalewamy wodą, ok 1,5l. Wstawiamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, a wywar będzie pełen smaku.
  2. Warzywa wyjmujemy do blendera (liście pomijamy), dodajemy puszkę pomidorów i miksujemy na gładką masę. Pozostały wywar przecedzamy i łączymy ze zmiksowanymi warzywami. Jeśli zupa jest bardzo gęsta dolewamy trochę wody.
  3. W małej misce rozprowadzamy mascarpone z odrobiną zupy i łączymy z całością. Doprowadzamy do wrzenia, gdy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Serek mascarpone powinien złagodzić kwaskowatość pomidorów. Zupę podajemy z ryżem, dekorując kawałkami mozzarelli, sezamem i świeżymi ziołami. Smacznego!

Skład włoszczyzny której użyłam: 4 duże marchewki, 2 pietruszki (korzeń), mały por, 2 małe selery, liście z selera.

Świeże zioła do wyboru: koperek, bazylia lub natka pietruszki.