Klasyczny gulasz wieprzowy, takie jak robi się pewnie w wielu domach. Lubię go za to, że można go szybciej przygotować niż z mięsa wołowego, a jest równie smaczny. Podaję go zwykle z kaszą i obowiązkowo z ogórkiem kiszonym!

Składniki

  • 600g mięsa wieprzowego na gulasz
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 grzybki suszone
  • 2–3 łyżki mąki
  • ok. 3 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Grzyby łamiemy na mniejsze i zalewamy wodą, jedną szklanką. Odstawiamy do namoczenia.
  2. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i szklimy na połowie oleju, odkładamy.
  3. Mięso kroimy w grubą kostkę (chyba, że kupiliśmy pokrojone), dokładnie oprószamy mąką. Resztę oleju rozgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony. Całość podlewamy szklanką wody, dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka razem z cebulą.
  4. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, namoczone grzyby wraz z wodą, dolewamy jeszcze 1 szklankę wody (w sumie razem ok.3). obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Dusimy mięso na wolnym ogniu, aż będzie  wystarczająco miękkie. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody lub odrobinę rozrobionej mąki, jeśli sos wyjdzie za rzadki.
    Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem. Podajemy z ulubioną kaszą i ogórkiem. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie do 60 min Czas gotowania 4 osoby Porcja

Tip

Gulasz można również podać z plackami ziemniaczanymi, smażymy je większe i polewamy sosem.

22 komentarzy

  1. Jolanta Szyndlarewicz

    27 stycznia 2012 o 17:13

    Uwielbiam ten zestaw: kasza, gulasz i kiszony ogórek ….dałabym się za Niego pokroić:)

  2. ewelina

    27 stycznia 2012 o 20:42

    Miodzik w gebie:) Mniam,mniam……

  3. Daria710

    30 września 2012 o 15:47

    Pysznie wyglada, ale prosze powiedz mi jak ty to robisz ze ten twój sos jest taki brazowy, i tak pysznie wyglada? U mnie robi sie zawsze taka biala pecia…. :((( Jestem bardzo zla, bo taka sobie chec narobilam na ten twój.. :/ Prosze odpowiedz

    • Kasia Wilkosińska

      30 września 2012 o 17:01

      :) To taki klasyczny sos robiła moja mama i u niej podpatrzyłam. Po pierwsze: na kolor ma wpływ samo obsmażenie mięsa, to co zostaje na patelni podlewamy wodą i wszystkie smaki zostają w gulaszu. Druga rzecz to dusimy na wolnym ogniu i nie dajemy zbyt dużo wody, smak i kolor będzie bardziej skondensowany. Ostatnia trzecia rzecz, w tym przypadku bardzo ważna to grzyby suszone. Ich dodatek sprawia, ze sos ciemnieje. Pewnie widziałaś jak ciemna woda jest po namoczeniu grzybów, dlatego ją również dodaję do sosu. Zapewniam Cię, że jak będziesz trzymać się tych wskazówek sos nie wyjdzie jak biała pecia :)
      Taki sam sos możesz zrobić z wołowiny, wtedy wyjdzie jeszcze ciemniejszy, pamiętaj tylko, że wołowinę dusimy dłużej. Powodzenia.

      Jeszcze jedno: gdy obsmażasz mięso rób to partiami (chyba, że masz małą porcję i dużą patelnię), tak, aby ono się smażyło, a nie dusiło.

  4. jan

    20 listopada 2012 o 14:49

    a kiedy dodajemy cebulkę zeszkloną…..tu nie podano?

  5. arleta

    30 listopada 2012 o 22:43

    Gdy nie masz suszonych grzybów z powodzeniem możesz dolać gotowego sosu sojowo- grzybowego.(oczywiście nie za dużo około 1 łyzeczkę )oprócz super koloru nadaje wspaniały smak potrawie.Sos ten w małych ilościach lubię dodać rówwnież do innych pieczeni,jest super,polecam.

  6. Monika

    5 stycznia 2013 o 13:27

    Przepis prosty i genialny. Wielkie dzięki :) Pozdrawiam

  7. Przemek

    17 marca 2013 o 10:58

    a co jesli przyrządze gulasz bez dodatku grzybow? czy wyjdzie mi bialy sos? i czy mozna uzypelnic grzyby jakims innym skladnikiem ?

    • Kasia Wilkosińska

      17 marca 2013 o 19:42

      Ich brak z pewnością wpłynie na smak oraz kolor, sos będzie jaśniejszy. Jeśli nie lubisz grzybów suszonych możesz zastąpić je mrożonymi podgrzybkami lub borowikami
      (4-5 sztuk). Wystarczy je rozmrozić, pokroić w paski i wrzucić do sosu lub wrzucić w całości, wtedy mogą być mrożone. Oczywiście w sezonie można użyć świeżych. Jeśli nie lubisz grzybów zastąp je np. papryka czerwoną i do sosu możesz dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wyjdzie również dobry gulasz. Pozdrawiam…

  8. Kuba

    25 kwietnia 2013 o 17:38

    Jutro będę robił gulasz po raz pierwszy życiu. Kupiłem dzisiaj mięso wieprzowe na gulasz i zacząłem szukać przepisu w internecie….i tak trafiłem tutaj :)
    Z przyjemnością skorzystam z tego przepisu. Nie mam daru do gotowania, ale mam nadzieję, że mi wyjdzie :)
    Pozdrawiam

  9. Weronika

    17 października 2013 o 10:58

    Mmmm. Wszystkie produkty już mam i biorę się do roboty :) Dam znać jak poszło :) na zdjęciu wygląda rewelacyjnie, oby i tak smakowało :) :)

  10. Weronika

    17 października 2013 o 13:45

    Rewelacja !!! Przepyszny ! Na pewno u mnie w domu zagosci na stale :) dziękuję za przepis. Gorąco pozdrawiam.

    P.S gdzie można znaleźć więcej Pani przepisów?

    • Michałko

      25 listopada 2013 o 05:12

      > P.S gdzie można znaleźć więcej Pani przepisów?

      Wystarczy kliknąć „Kasia Wilkosińska” na górze strony.

  11. Ewy

    2 grudnia 2013 o 20:53

    Wtam,
    Jestem akurat na Sardynii ,a poniewaz moj ukochany kocha polska kuchnie postanowilam zrobic mu gulasz.postepowalam prawie zgodnie ze wskazowkami ale dodalam troche wiecej suszonych grzybow( prawdziwkow ,ktore sama zbieralam w Pl :) ) i gulasz wyszedl mi bardziej grzybowy anizeli z posmakiem grzybkow:) tak czy siak-dzieki za przepis..jest rewelacyjny,latwy i szybki…czekam ,az miesko bedIe miekkie i do dziela:) pozdrawiam goraco:)

  12. Romanos

    11 grudnia 2013 o 10:43

    Witam,pierwszy raz w życiu będę przygotowywał gulasz,mam nadzieje że żonie będzie smakował,bo ona jest bardzo surowym krytykiem,dam znać jak mi poszło!!!

    • Kasia Wilkosińska

      11 grudnia 2013 o 15:05

      Powodzenia i czekam na informacje jak poszło.

      • Romanos

        13 grudnia 2013 o 12:58

        Gulasz bardzo żonie smakował,a to znak że był smaczny,właśnie jestem na stronie i zastanawiam się co przygotować na dzisiaj…chyba coś z mięsa,mam taką prośbę do pani,poprosił bym o przepis na bulion,pozdrawiam.

        • Kasia Wilkosińska

          13 grudnia 2013 o 13:18

          Cieszę się, że smakował. Co do bulionu to faktycznie powinien być już na blogu, ale jakoś nie miałam okazji zrobić zdjęć. Jeśli chcesz ugotować bulion warzywny to potrzebujemy pęczek włoszczyzny: 3 średnie marchewki, jedną pietruszką, 1/4 średniego selera, 1o-15 cm kawałek pora, cebulę, kilka gałązek natki pietruszki (związanej razem sznureczkiem.). Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i wkładamy do garnka, cebulę obieram i jej wierzchnie łupiny podprażam na patelni, maja być ciemno brązowe, cebule można opalić nad palnikiem gazowym, dodaję ją do pozostałych warzyw. Dodaję 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie i kilka ziaren pieprzu. Wszystko zalewam wodą, warzywa mają być porządnie przykryte. Wstawiam na ogień i gdy wywar zacznie się gotować, zmniejszam ogień i powoli gotuję aż warzywa dobrze zmiękną, gotuję ok. 50 minut. Wywar wtedy powinien być bardzo esencjonalny.
          Wywar z kurczaka: można użyć korpusu, jeśli jest spory to jeden, jeśli mniejszy to dwa. Opłukany korpus zalewamy wodą, zimną. Wstawiamy na ogień, gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień. Gotujemy i zbieramy szumowinę, gdy przestanie się pojawiać dodajemy warzywa, takie same jak w wywarze warzywnym i w ten sam sposób przygotowane. Jeśli trzeba dolewamy wrzątku, aby wszystko było przykryte wodą. Gotujemy na bardzo powolnym ogniu, wtedy wywar będzie klarowny. Powodzenia i Wesołych Świąt, dla Ciebie i Żony, pozdrawiam…

  13. Karolina

    31 stycznia 2014 o 09:20

    właśnie robię pierwszy raz, oby wyszedł :D

Zaloguj się by dodać komentarz.