Klasyczny gulasz wieprzowy, takie jak robi się pewnie w wielu domach. Lubię go za to, że można go szybciej przygotować niż z mięsa wołowego, a jest równie smaczny. Podaję go zwykle z kaszą i obowiązkowo z ogórkiem kiszonym!

Składniki

  • 600g mięsa wieprzowego na gulasz
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 grzybki suszone
  • 2–3 łyżki mąki
  • ok. 3 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Grzyby łamiemy na mniejsze i zalewamy wodą, jedną szklanką. Odstawiamy do namoczenia.
  2. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i szklimy na połowie oleju, odkładamy.
  3. Mięso kroimy w grubą kostkę (chyba, że kupiliśmy pokrojone), dokładnie oprószamy mąką. Resztę oleju rozgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony. Całość podlewamy szklanką wody, dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka razem z cebulą.
  4. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, namoczone grzyby wraz z wodą, dolewamy jeszcze 1 szklankę wody (w sumie razem ok.3). obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Dusimy mięso na wolnym ogniu, aż będzie wystarczająco miękkie. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody lub odrobinę rozrobionej mąki, jeśli sos wyjdzie za rzadki.
    Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem. Podajemy z ulubioną kaszą i ogórkiem. Smacznego!

Gulasz można również podać z plackami ziemniaczanymi, smażymy je większe i polewamy sosem.