Ten prosty przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje Wypieki. Wypróbowałam go, ponieważ jest z dodatkiem mąki ziemniaczanej, sprawia ona, że łatwiej kroi się taki biszkopt. Uważnie przeczytajcie przepis i trzymajcie się wskazówek, a na pewno biszkopt Wam wyjdzie. Jeśli macie czas, lepiej przygotować go dzień wcześniej, będzie łatwiejszy w obsłudze.

Składniki

  • 5 jajek, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, na 3-4 razy. Gdy piana jest już lśniąca, cukier się rozpuścił, dodajemy żółtka. Po wymieszaniu masy z żółtkami odstawiamy mikser.
  2. Do masy wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy szpatułką. Robimy to delikatnie, aby masa pozostała jak najbardziej napowietrzona. Nie wolno używać na tym etapie miksera, można przebić masę, będzie wtedy bardziej zbita, pozbawiona pęcherzyków powietrza i nie wyrośnie. Masę przekładamy do tortownicy (20-22 cm średnica) wyłożonej pergaminem, tylko spód. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170ºC i pieczemy ok. 40 minut. Piekarnika nie należy otwierać przez przynajmniej pierwsze 35 minut, aby biszkopt nie opadł.
  3. Biszkopt pieczemy do tzw. suchego patyczka, gdy ostygnie odcinamy biszkopt od brzegów tortownicy. Kroimy na blaty, nasączamy i przekładamy ulubionym kremem. Smacznego!

Źródło: Moje Wypieki

W oryginalnym przepisie biszkopt należy po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 30-40 cm, dzięki temu zabiegowi ma wyjść równy. Ja tego nie robiłam. Przyznam, że jestem ze starej szkoły cukierniczej. Biszkopt wyszedł wysoki, a małą górkę ścinam po wystudzeniu.

Jak zauważyliście nie ma w przepisie proszku do pieczenia. Dobrze ubite białka i delikatnie wymieszana masa jest napowietrzona, rośnie bez dodatku proszku do pieczenia. Jeśli jesteście początkujący w tej kwestii można do mąki dodać płaską łyżeczkę proszku, nie zaszkodzi a Wasz biszkopt wyrośnie spokojnie.

Biszkopt możemy lekko aromatyzować jakimś dodatkiem jak: skórka z cytryny, pomarańczy czy wanilią. Dodajemy taki składnik przed dosypaniem mąki.