Kto nie lubi gdy w domu unosi się zapach pieczonego chleba? Ja lubię… Znudzona kupnym pieczywem, zaczęłam swoją przygodę z domowym chlebem. Najpierw przygotowałam zakwas, później wyszukałam kilka prostych przepisów na chleb i do dzieła. Dziś podaję Wam przepis na żytni zakwas do chleba.

Składniki

  • mąka żytnia
  • woda

Przygotowanie

  1. Kubek mąki żytniej (ok. 100 g) i kubek ciepłej wody (ok. 100 ml) mieszamy i zostawiamy w wysokim naczyniu w ciepłym miejscu.
  2. Następnego dnia, najlepiej o tej godzinie co nastawiliśmy zakwas, „dokarmiamy” go. Dosypujemy kubek mąki żytniej i kubek wody, mieszamy i odstawiamy, nie przykrywamy (najwyżej ściereczką). Kolejnego dnia powtarzamy tę czynność. Zakwas powinien zacząć bąbelkować. Czyli zakwas dokarmiamy raz dziennie!
  3. Swój zakwas dokarmiałam przez 5 dni, po tym czasie schowałam go do lodówki.
  4. Wyjmuję go gdy wiem, że będę piekła chleb. Po około 2 godzinach nabiera pokojowej temperatury. Wówczas znów go dokarmiam, dodaję 50 g mąki żytniej oraz wody, również 50 g (ile mąki, tyle wody), mieszam drewniana łyżką i zostawiam. Jeśli rośnie zbyt szybko, można go zamieszać.
  5. Po 12 godzinach mamy gotowy zakwas z którego można zrobić zaczyn, a później upiec chleb. Smacznego!
Jeśli macie jakieś wątpliwości, za nim zapytacie polecam przeczytać artykuł Zakwas do chleba – co zrobić żeby go nie zabić?, w którym zebrałam większość informacji na temat zakwasu, hodowania i przechowywania go oraz zaczynu. Polecam!

Po pewnym czasie, gdy nasz zakwas jest dość regularnie dokarmiany, nabiera mocy i chleb rośnie szybciej. Na takim zakwasie możemy piec chleb przez całe miesiące, a może nawet lata.

Więcej na temat samego zakwasu dowiecie się z artykułu Zakwas do chleba – co zrobić żeby go nie zabić?