Ten prosty tort przygotujecie w maksymalnie 2.5 godziny, czyli taka wersja dla zapominalskich. Jeśli macie czas, biszkopt można upiec dzień przed urodzinami, jeśli nie, to pieczemy biszkopt, a w czasie gdy jest on w piekarniku, gotujemy syrop. Niech już stygnie. Ubijamy maślany krem i otwieramy konfitury. Biszkopt schładzamy, ubijamy krem śmietanowy i składamy tort. Ponieważ dekoracja jest prosta, zajmie również mało czasu. W tym przepisie możemy improwizować :) To co nie jest improwizacją, to krem śmietanowy z dodatkiem mascarpone i prawdziwej wanilii. Musi być prawdziwa, aby nadać takiego smaku, jak trzeba. Konfitura ma zadanie przełamać słodycz i robi to świetnie. Smacznego!

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem

  • 500g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki, 36%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru (do smaku)
  • 1 laska wanilii

Syrop

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • sok z cytryny
  • konfitura z czarnej porzeczki

Dekoracja – maślany krem

  • 200g masła, miękkiego
  • 400g cukru pudru, przesiany
  • 3 łyżki wody, wrzątek
  • wanilia, opcjonalnie
  • barwniki, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczemy biszkopt wg tego przepisu: biszkopt numer 2. Gdy ostygnie, zawijamy go w folię. Przed złożeniem kroimy na 3 warstwy.
  2. Syrop. Wodę i cukier gotujemy, gdy ostygnie doprawiamy sokiem z cytryny. Jeśli tort jest przygotowywany dla dorosłych, możemy dodać 2 łyżki spirytusu.
  3. Krem. Mascarpone ubijamy z przesianym cukrem pudrem, gdy się połączą, dodajemy śmietankę kremówkę, kwaśną śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Ubijamy, aż uzyskamy gładki, lekki i sztywny krem.
  4. Składanie. Kładziemy na paterze pierwszy blat biszkoptu, nasączamy go, kładziemy krem, a na krem 1-1,5 łyżki konfitury. Na to kolejny blat biszkoptu, kolejna warstwa kremu i konfitury. Ostatni blat biszkoptu nasączamy i cały tort smarujemy pozostałym kremem. Rozprowadzamy go równo. Wstawiamy tort do lodówki, niech się chłodzi.
  5. Maślany krem. Gdy tort się chłodzi, ubijamy maślany krem, wg tego przepisu: maślany krem. Dzielimy krem na dwie części. Każdą dorabiamy w innym kolorze (takim, jaki chcecie).
  6. Dekoracja. Na torcie zaznaczamy wzór (trójkąty) jak na zdjęciu. Możemy do tego użyć noża. Nakładamy krem do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i pokrywamy tort kremem, tak jak na zdjęciu. Schładzamy. Smacznego!