Kolejny przepis z kolekcji Liski, kolejny udany. Jest naprawdę bardzo prosty, wystarczy wymieszać składniki razem i zostawić najlepiej na noc, a później możemy piec. Po upieczeniu mamy fajny aromatyczny chleb. Bardzo mięsisty miąższ, wilgotny, a przez dodatek ciemnego piwa jest lekko gorzki. Tak jak napisała Liska, idealny do serów. Przepis według Jima Laheya. Jak dla mnie genialny!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 260ml ciemnego piwa, Guinessa
  • 260ml wody
  • 10g świeżych drożdży
  • 600g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Wieczór przed pieczeniem

  1. Wszystkie składniki mieszamy, nie musimy ich miksować. Zostawiamy przykryte folią spożywczą na 12–18 godzin.

W dniu pieczenia

  1. Przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i składamy ciasto na pół i jeszcze raz na pół. Sklejamy je tak, aby powstał okrągły bochenek (jeśli ciasto jest rzadkie wylewamy je na ściereczkę mocno obsypaną mąką, tylko wówczas się nie przyklei) i układamy go na ściereczce, którą przekładamy do miski, durszlaka lub koszyczka do wyrastania i zostawiamy na ok. 30 minut.
  2. W tym czasie garnek żeliwny, niczym nie smarowany wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy go do 230°C. Po ok. 30 minutach chleb przekładamy do garnka, przykrywamy pokrywą i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywę i dopiekamy kolejne 15-30 minut. Skórka powinna być złocista i chrupiąca. Chleb po wyjęciu studzimy na kratce.

Metoda bez garnka

  1. Ciasto można przełożyć do keksówki, jednej dużej lub dwóch małych. Ja użyłam zwykłej kwadratowej tortownicy 20 x 20 cm. Wysmarowałam ją masłem i wyłożyłam pergaminem. Dodatkowo obsypałam mąką. Na to wyłożyłam ciasto, trochę się rozpłynęło, ale po ok. 40 minutach zwiększyło objętość o ok. 50%, wstawiłam je do piekarnika. Podczas pieczenia jeszcze urosło. Pieczemy w temperaturze 220°C przez 15 minut, później dopiekamy w 200°C przez ok. 25 – 30 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!

Z przepisu wychodzi jeden spory bochenek.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!