Jednym z moich ulubionych chlebów jest chleb pszenny z ziemniakami. Jest łatwy do zrobienia i smaczny. Ostatnio lekko zmodyfikowałam przepis i upiekłam go z dodatkiem zakwasu żytniego. Wyszedł bardzo „rasowo”. Jest lekko ciemniejszy, bardziej wilgotny i dłużej świeży. Jeśli macie w lodówce zakwas, polecam ten przepis.

Składniki

  • 100g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
  • 400g mąki pszennej, najlepiej chlebowej
  • 200–250ml wody, zależy od rodzaju mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3g świeżych drożdży
  • 60g zakwasu dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Chleb pieczemy dokładnie wg przepisu na chleb pszenny z ziemniakami, z jednym wyjątkiem: dodajemy mniej świeżych drożdży, tylko 3g i dodajemy 60g zakwasu.
  2. Dalej postępujemy w identyczny sposób. Gdyby ciasto wyszło za luźne, można dosypać kilka łyżek mąki.
  3. Chleb ze zdjęcia upiekłam w długiej keksowej formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Potrzebowałam chleb z formy, właśnie o takim kształcie, ale można upiec okrągły bochenek. Smacznego!