Chyba nie ma prostszych pulpecików do przyrządzenia. Mięsa nie trzeba doprawiać, bo już jest doprawione. Dodajemy pomidory, dusimy i doprawiamy. Tak przyrządzone pulpeciki są świetnym, szybkim obiadem i gdy znudzi się Wam stanie w kuchni to warto się skusić. Polecam! Moja córka oszalała na punkcie tych „kuleczek”.

Składniki

  • ok. 450g surowej kiełbasy, używamy ulubionej
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • pieprz
  • sól, opcjonalnie
  • oregano
  • bazylia, świeża lub suszona
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cukru, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli z kiełbasy wyciskamy kulki wielkości orzecha włoskiego bezpośrednio na patelnię. Całość podsmażamy przez chwilę, aż kiełbasa zacznie się zarumieniać. Dodajemy pomidory z puszki, szczyptę oregano i bazylii, następnie dalej dusimy pulpeciki pod przykryciem jakieś 10 minut.
  2. Pod koniec duszenia sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (jeśli pomidory były bardzo kwaśne). Posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z makaronem. Smacznego!