Śniadanie na słodko. Puszysty omlet i świeże maliny. Wszystko zapieczone. Podajemy gorący, posypany cukrem pudrem i sosem z malin. Prosto i smacznie, dlatego polecam!

Składniki

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki malin
  • masło do posmarowania formy
  • 1 szklanka malin

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę i delikatnie mieszamy.
  2. Masę przelewamy na rozgrzaną z masłem patelnię (taką którą później możemy wsadzić do piekarnika) o średnicy ok. 25–28 cm. Na wierzchu układamy maliny i smażymy omlet na średnim ogniu przez 4–5 minut. Później przekładamy go do rozgrzanego piekarnika do 160ºC i pieczemy kolejne 10–15 minut, aż omlet ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i podajemy natychmiast.
  3. Omlet możemy również upiec, jeśli nie posiadamy odpowiedniej patelni. Formę do tarty smarujemy masłem i wylewamy masę. Omlet pieczemy w temperaturze 170ºC przez 10 minut i później dopiekamy go w 160ºC.
  4. Omlet możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem i polać sosem malinowym. Wystarczy rozgnieść kilka malin z odrobiną cukru. Smacznego!

Omlet możemy zrobić również z jagodami.