„Ratatuj” to pyszna, codzienna, warzywna potrawa pochodząca z Nicei i Prowansji. Może być podawana jako przystawka lub samodzielne danie z ryżem, makaronem, pieczywem. Jest kilka sposobów przyrządzania „ratatuj”. Ważne jest, aby warzywa nie były przesmażone i zbyt miękkie, mają zachować swój kształt, dlatego też przygotowuje się je osobno. Przepis pochodzi z BBC GoodFood.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone lub żółte papryki
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 4–5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • mały pęczek bazylii
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • tymianek

Przygotowanie

  1. Bakłażana kroimy wzdłuż i na połowę, następnie na grube plastry. Cukinie kroimy wzdłuż i również na plastry.
  2. Pomidory nacinamy z góry i zalewamy gorącą wodą. Po kilku minutach wyjmujemy je i zdejmujemy skórkę, pozbawiamy je nasion i kroimy sam miąższ w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy partiami bakłażana przez ok. 4 minuty, powinien lekko zbrązowieć. Przekładamy go na talerz. Tak samo podsmażamy cukinię i również ją odkładamy, można dołożyć ją do bakłażana. Tych warzyw nie smażymy zbyt długo, później będą jeszcze podsmażane z pozostałymi składnikami.
  4. Na pozostałej oliwie z oliwek, podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, grubo posiekany czosnek. Do tego dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojony miąższ z pomidorów i smażymy całość 5–6 minut.
  5. Następnie dodajemy bakłażana i cukinię. Gdy całość razem dobrze się przesmaży, warzywa powinny być miękkie, ale ciągle sprężyste, dodajemy porwaną bazylię i doprawiamy sola, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem.
  6. Podajemy od razu, ze świeża bagietką, ryżem lub makaronem, albo jako przystawkę. Smacznego!

Jeśli całość wyszła zbyt sucha, można dodać 2–3 łyżki przecieru pomidorowego z puszki.

Jeśli nie lubicie skórki na papryce, można ja podpiec w piekarniku, ciągle ma być jędrna. Pakujemy ją na chwilę do torebki foliowej, gdy papryka odparuje, skórka zacznie odchodzić. Wtedy obieramy paprykę dokładnie ze skórki, czyścimy z nasion i kroimy w kostkę. Pamiętajmy, aby później krócej ją smażyć.