Pyszne, proste danie. Trochę dyni, ryżu, kurczaka i gotowe. Przez dodatek kurczaka jest bardziej pożywne, a dzięki dodatkowi szafranu, bardziej szlachetne. Jeśli pominiemy kurczaka, risotto stanie się daniem wegetariańskim, czyli przepis jest uniwersalny. Jak najbardziej polecam!

Składniki

  • 1/2 dyni piżmowej
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 200g)
  • 220g ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wermutu, wytrawnego
  • szczypta szafranu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 0,6l bulionu drobiowego lub warzywnego

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy, czyścimy z nasion i kroimy w 1,5cm kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek, lekko solimy, pieprzmy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Ma być lekko rumiana i miękka.
  2. Gdy dynia się piecze, na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i rozgrzewamy. Na gorącą oliwę wsypujemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Smażymy 2–3 minuty i dodajemy ryż. Smażymy kolejne 2–3 minuty. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i zalewamy wermutem. Cały czas smażymy aż składniki wchłoną cały wermut, wtedy podlewamy bulionem (1 łyżką wazową).
  3. Następnie dodajemy szafran i cały czas dusimy risotto podlewając je bulionem za każdym razem gdy ryż go wchłonie. Tuż pod koniec, gdy dolewamy ostatnią partię bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Wreszcie dodajemy ostatni składnik: dynię (kilka kostek możemy zostawić do dekoracji). Smażymy jeszcze przez chwilę i podajemy.
  4. Risotto powinno być dość gęste, ale nie papkowate, a ryż al dente. Podajemy z lampką białego, wytrawnego wina (wersja dla dorosłych). Smacznego!