Zawsze bałam się tego dania. Pierwsze risotto jakie przyrządziłam było oparte na serach, pyszne, ale też bardzo kaloryczne. Z tym jest inaczej. Nie zawiera masła a jest kremowe i delikatne w smaku, wymaga kilku składników i jest naprawdę proste do zrobienia. Przepis na to Risotto zaczerpnęłam z programu „Gotuj i chudnij”, od siebie dodałam kurczaka. Polecam ten przepis.

Składniki

  • 250g ryżu arborio
  • 1 szklanka wytrawnego wermutu
  • 2 piersi z kurczaka, ok. 300–350g
  • ok. 600 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy grubo pokrojoną cebulę i podsmażamy ok. 1 minuty. Dodajemy ryż. Smażymy kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wlewamy cały wermut. Gdy połowa wermutu zostanie wchłonięta przez ryż, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Chcemy aby on również przeszedł jego smakiem.
  2. Gdy cały wermut zostanie wchłonięty, wlewamy bulion, ok. jednej łyżki wazowej. Mieszamy, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy go znowu. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną dymkę. Ona doda nie tylko smaku, ale również lekkiego koloru. Ryż powinien wchłonąć cały przygotowany bulion.
  3. Gdy ziarenka ryżu są miękkie na zewnątrz, a lekko twarde i sprężyste w środku (al dente) dodajemy śmietanę (dodanie jej spowoduje, że risotto będzie bardziej kremowe), pieprz do smaku, mieszamy i odstawiamy. Risotto powinno być dość gęste, a gdy nakładamy je na talerz nie powinno się rozlewać.
  4. Risotto jest gotowe, posypujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego!

Można użyć gotowego bulionu. Ja użyłam bulionu z oliwą z oliwek.