Najlepsze risotto jakie do tej pory jadłam, oczywiście to ugotowane prze ze mnie :) Ddałam tylko 3 duże prawdziwki, a smak? Bezcenny! Bardzo aromatyczne risotto i teraz gdy mamy dostęp do świeżych grzybów musicie je przyrządzić. Nawet mój tata, który jest fanem rosołu i schabowego zajadał się i smakowało mu. Polecam!

Składniki

  • ok. 200g ryżu arborio
  • 1/2 szklanki wytrawnego wermutu lub białego wytrawnego wina
  • ok. 600 ml lekkiego bulionu z kurczaka lub wegetariańskiego
  • 2 szalotki
  • 3 większe prawdziwki
  • 3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • ok. 3 łyżek startego parmezanu
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • parmezan do dekroacji, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę i podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy ryż. Smażymy kolejne 2–3 minuty, ciągle mieszając. Następnie wlewamy cały wermut. Gdy wermut zostanie wchłonięty przez ryż podlewamy go gorącym bulionem, ok. jednej łyżki wazowej.
  2. Mieszamy, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy go znowu. Za każdym razem gdy bulion zostanie wchłonięty podlewamy go ponownie, do momentu gdy zużyjemy bulion lub gdy ryż będzie gotowy, al dente.
  3. Prawdziwki oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na jednej łyżce masła, oprószone spolą i pieprzem. Podsmażamy na dość silnym ogniu, aby kostki grzybów lekko się zarumieniły.
  4. Gdy ziarenka ryżu są miękkie na zewnątrz, a lekko twarde i sprężyste w środku (al dente) dodajemy podsmażone prawdziwki, 2 łyżki masła, starty parmezan, posiekaną natkę i chwilę dusimy. Masło spowoduje, że risotto będzie bardziej kremowe i doda smaku. Risotto powinno być dość gęste, a gdy nakładamy je na talerz nie powinno się rozlewać. Tuż przed podaniem posypujemy jeszcze dodatkową natką pietruszki i ewentualnie wiórkami parmezanu. Smacznego!

Bulion: użyłam rosołu, bulion pownien być gorący gdy doajemy go do ryżu, żeby nie spowalniał, nie zatrzymywał gotowania.