Ostatnio zabrakło mi pieczywa i szukałam czegoś co w miarę szybko można przygotować. Znalazłam! Te rogale to strzał w 10. Mięciutkie i bardzo śniadaniowe. Pasują do wszystkiego. Bez jajek i masła! Polecam!

Składniki

  • 400g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250–270 ml wody letniej

Przygotowanie

  1. Drożdże wkładamy do dużej miski, wsypujemy cukier i kilka łyżek wody. Rozprowadzamy dokładnie drożdże. Dosypujemy mąkę, sól, oliwę i resztę wody. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, jeśli jest ciepło to na ok. 1 godzinę.
  2. Po tym czasie wyrabiamy ciasto ponownie. Natłuszczamy oliwą dłonie oraz lekko blat stołu, przekładamy tam ciasto i rozciągamy równomiernie. Możemy też rozwałkować na kształt koła. Koło powinno mieć średnicę ok. 30 cm i grubość 1–1,5 cm.
  3. Tniemy ciasto jak pizzę, na 6 części i zwijamy zaczynając od dłuższego boku do czubka. Czubek podkładamy pod spód, aby podczas pieczenia się nie odwinął. Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rogale wodą z cukrem (mieszamy 4 łyżki wody i 1 łyżeczkę cukru pudru). Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180ºC, aż ładnie się zarumienią. Na dno piekarnika wlewamy 0,5 szklanki zimnej wody. Wytworzy się para i skórka będzie chrupiąca. Zimne bułeczki zawijamy w lnianą ściereczkę. Smacznego!

Źródło: Pracownia wypieków