Mięciutkie, pachnące i puszyste. Wypełnione pyszną konfiturą lub ulubionym dżemem. Są idealne. Te drożdżowe rogaliki rewelacyjnie smakują w dniu wypieku, szczególnie gdy całkowicie wystygną, ale jeśli zostaną na drugi dzień, ciągle będą świetne do kawy lub herbaty.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 500g mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml słodkiej śmietanki, płynnej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • starta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • konfitura lub dżem
  • 5–6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy śmietanę, żółtka i 1 jajko, mąkę, wanilię i startą skórkę z cytryny. Wyrabiamy przez chwilę ciasto, dodajemy rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wyrabiamy dalej, aż uzyskamy jednolitą gładką masę. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę.
  2. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je i dzielimy na pół. Każdą połowę wałkujemy na kształt koła o grubości 0,5 cm i średnicy ok. 32 cm. Koło dzielimy tak jak pizzę na 8 części. U podstawy trójkąta, tej zaokrąglonej układamy po łyżeczce konfitury lub dżemu i zwijamy od podstawy w stronę wierzchołka (końcówkę wierzchołka smarujemy białkiem) i nadajemy mu zaokrąglony kształt rogalika.
  3. Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika należy posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem z łyżka mleka. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż się zarumienią.
  4. Po upieczeniu jeszcze ciepłe smarujemy lukrem lub sypiemy cukrem pudrem.
  5. Lukier. Cukier puder rozrobić z łyżką ciepłej wody i 1 łyżeczką soku z cytryny, gdyby było zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze odrobinę cukru pudru. Smacznego!

Gdy układamy zwinięte rogaliki na pergaminie, należy ułożyć je tak by wierzchołek zwiniętego rogalika, podłożyć pod spód, inaczej rogalik się rozwinie podczas pieczenia.

Jeśli chcemy uzyskać mniejsze rogaliki. Ciasto możemy podzielić na trzy części, a dalej postępować podobnie. Rozwałkować koło o grubości 0,5 cm, pokroić na 8 części i zwinąć rogaliki.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!