To szybka i prosta przystawka, do tego smaczna i efektowna. Świetnie smakuje podana z rukolą lub sałatą lodową oraz chrupiącą bagietką. Spróbujcie sami. Przepis inspirowany jednym z programów telewizyjnych.

Składniki

  • 200g łososia wędzonego w cienkich plastrach
  • 200g serka mascarpone
  • 4 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą (użyłam Kamisa)
  • sól i pieprz (opcjonalnie)
  • sałata lodowa lub rukola do dekoracji

Przygotowanie

  1. Serek mascarpone mieszamy z musztardą francuską. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak można dodać więcej musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie.
  2. Na pergaminie rozkładamy płaty łososia, tak aby brzegi zachodziły na siebie. Układamy go w prostokąt. Na wierzchu wykładamy pastę z serka mascarpone i równo rozprowadzamy. Zwijamy łososia w roladę, pomagając sobie pergaminem. Należy zrobić to dość ścisło.
  3. Wkładamy roladę do lodówki i schładzamy min. 2–3 godziny. Roladę podajemy pokrojoną w plastry, na sałacie lodowej lub rukoli z bagietką. Smacznego!