To szybka i prosta przystawka, do tego smaczna i efektowna. Świetnie smakuje podana z rukolą lub sałatą lodową oraz chrupiącą bagietką. Spróbujcie sami. Przepis inspirowany jednym z programów telewizyjnych.

Składniki

  • 200g łososia wędzonego w cienkich plastrach
  • 200g serka mascarpone
  • 4 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą (użyłam Kamisa)
  • sól i pieprz (opcjonalnie)
  • sałata lodowa lub rukola do dekoracji

Przygotowanie

  1. Serek mascarpone mieszamy z musztardą francuską. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak można dodać więcej musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie.
  2. Na pergaminie rozkładamy płaty łososia, tak aby brzegi zachodziły na siebie. Układamy go w prostokąt. Na wierzchu wykładamy pastę z serka mascarpone i równo rozprowadzamy. Zwijamy łososia w roladę, pomagając sobie pergaminem. Należy zrobić to dość ścisło.
  3. Wkładamy roladę do lodówki i schładzamy min. 2–3 godziny. Roladę podajemy pokrojoną w plastry, na sałacie lodowej lub rukoli z bagietką. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie ponad 2h Czas gotowania 4 osoby Porcja v Wegetariańskie

17 komentarzy

  1. Iza

    3 grudnia 2010 o 16:05

    Już od dłuższego czasu chodzi za mną ta potrawa, ale nie mogę się do niej przybrać. Wygląda efektownie i apetycznie, ale obawiam się że nie uda mi się jej tak zwinąć i pokroić utrzymując jej kształt.
    Twoja roladka wygląda perfekcyjnie.

    Odpowiedz
  2. hania-kasia

    3 grudnia 2010 o 17:55

    Jestem po raz pierwszy na Twoim blogu i nie odmówię sobie napisania, że bardzo mi się podoba – przepisy są ciekawe, a dania ładnie zaprezentowane na zdjęciach – masz dobrą rękę do stylizacji potraw.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      3 grudnia 2010 o 18:30

      Dziękuję, to duży komplement dla mnie/ dla nas, bo bardzo mocno wspiera mnie i pomaga mi mój mąż. Ciągle pracujemy nad lepszymi zdjęciami…dlatego miło wiedzieć, że się podobają. Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  3. aga

    3 grudnia 2010 o 18:55

    wyglada znakomicie i bardzo chetnie bym pojadla takich pysznosci:)

    Odpowiedz
  4. Paula

    3 grudnia 2010 o 18:55

    od dawna czaję się na taką roladę i jakoś zebrać się nie mogę :) super jest

    Odpowiedz
  5. Aniado

    3 grudnia 2010 o 21:26

    Rolada wygląda bardzo apetycznie! Pzdr Aniado Ps. W ogóle bardzo fajny blog prowadzisz/prowadzicie! Bardzo ciekawa nazwa, ładny wygląd strony, apetyczne zdjęcia… Tylko pozazdrościć:)

    Odpowiedz
  6. Wiosanna

    5 grudnia 2010 o 11:17

    Proste, łatwe i ślicznie wygląda :)

    Odpowiedz
  7. Asia

    19 marca 2012 o 16:13

    Roladki są rewelacyjne. Mam tylko problem z łososiem, jakie plastry powinnam mieć z wędzonego na ciepło czy na zimno. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      19 marca 2012 o 20:30

      Łosoś ma być na zimno, można go kupić w paczkach po 100g, 150g, większe chyba też są. Łosoś powinien być w cienkich plastrach. Pozdrabniam

      Odpowiedz
  8. mario

    3 kwietnia 2012 o 10:48

    rolada bedzie miec glebszy smak gdy dodamy do serka jeszcze suszone pomidory pokrojone w drobna kostke i swieza kolendre,idealnie komponuje sie z musztarda.pozdrawiam.

    Odpowiedz
  9. Ania

    6 kwietnia 2012 o 14:08

    Przepis wydrukowany, lista zakupów gotowa, roladka pojawi się na moim świątecznym stole :) zanosiłam się na nią już od dawna a teraz jest okazja :)

    Odpowiedz
  10. Ania

    9 kwietnia 2012 o 00:49

    No więc… Zrobiłam! W smaku jest pyszna! Miałam oczywiście problem ze zwinięciem i nie wyszła mi taka śliczna jak Tobie Kasiu, wyszła, hmmm kanciasta i kurcze… Kupiłam za małe płaty łososia i do tego o nierównej grubości. Ale na pewno ten przepis powtórzę na swoje urodziny :) Na stole miałam też suszone pomidory, więc spróbowałam kilka kęsów roladki z nimi, całkowicie zmieniają jej smak i nie umiem się zdecydować który smak wolę, na pewno ją wyostrzają, przy czym nie polecałabym do tego pomidorów w zalewie z ziołami, zastanawiam się natomiast czy w tym wypadku nie byłby idealne „suszone pomidory” z serii specialite kamisa – przyprawa, tak samo zaostrzyłyby smak a nie rozwodniły tak roladki, i bez nich serek jest dość luźny jak dla mnie. Co Wy na to?

    Odpowiedz
  11. Hania

    10 lutego 2013 o 18:07

    Witam.ja bym dodała z łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny. Rolada będzie się lepiej trzymała i kroiła. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      10 lutego 2013 o 21:44

      Tyle, że z żelatyną nie będzie ju to wersja wegetariańska i osobiście nie przepadam za takimi połączeniami, ale oczywiście kto chce może dodać. Pozdrawiam…

      Odpowiedz
  12. Dominika

    18 marca 2013 o 14:50

    W sobte zrobilam tą rolade i byla superrrrrrrrrrr… Jedyny problem mialam z porojeniem jak ty to zrobilas ze masz tak idealne kawałki?

    Odpowiedz
  13. ania

    17 maja 2014 o 23:53

    Robiłam roladę z łososia dwa razy,jest rewelacyjna,znika ze stołu szybciej niż się ją robi:-)

    Odpowiedz
* Pole wymagane