Przepisów na rybę po grecku jest bardzo dużo i ile przepisów tyle wariantów, prawie! Można podawać ją na ciepło, na zimno, zapiekaną w piekarniku. Ryba może być w dużych kawałkach lub połamana. Ja przedstawię Wam przepis na moją wersję Ryby po Grecku, wersję sałatki na zimno. Pochwalę się tylko, że od kiedy zaczęłam ją robić na stałe weszła do kolacji wigilijnej i jest to też moja propozycja dla Was.

Składniki

  • 600g filetów dorsza, mintaja lub innej ulubionej ryby
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej
  • 4-5 dużych marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 średni por
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, dla koloru
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 0,5 l bulionu warzywnego

Przygotowanie

  1. Rybę doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Odkładamy.
  2. Cebulę i pora kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i przesmażamy ok. 4 minut. Dodajemy startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę, przesmażamy kolejne 2-3 minuty i podlewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy (nie za dużo, pomidory mają dodać koloru), doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Liść laurowy i ziele angielskie wyjmujemy. Warzywa mają mieć odrobinę sosu, aby ryba była wilgotna.
  3. Gdy warzywa lekko przestygną układamy je na zmianę (razem z sosem) z połamaną rybą w salaterce. Na samej górze mają być warzywa. Gdy całość ostygnie wstawiamy zafoliowaną rybę do lodówki, najlepiej na całą noc, aby warzywa i ryba przeszły smakami. Wyjmujemy ok. 30 minut przed podaniem i posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy ze świeżą bagietką. Smacznego!