Gdy chcę sobie przypomnieć jeden ze smaków dzieciństwa podaję na obiad panierowaną rybę, ziemniaki z koperkiem i surówkę. Tak prosto i po polsku. Dzięki dużej ilości kolendry którą dodaję do panierki ryba jest bardziej aromatyczna. Pycha!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 3 filety z dorsza lub mintaja
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • garść posiekanej drobno kolendry
  • sól
  • pieprz
  • olej, do smażenia

Przygotowanie

  1. Rybę płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Następnie obtaczamy rybę, najpierw w mące (nadmiar strzepujemy), jajku wymieszanym z mlekiem i tartej bułce wymieszanej z kolendrą.
  3. Wkładamy filety na rozgrzany olej i smażymy na brązowy kolor z obydwu stron. Najpierw smażę w wyższej temperaturze, gdy ryba zaczyna się rumienić, zmniejszam i dosmażam rybę. Dzięki temu mam chrupiącą panierkę, a ryba w środku jest soczysta.
  4. Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i ulubioną surówką. Smacznego!

Możemy podać z sałatką z sałatką z czerwonych buraków.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!