Gdy chcę sobie przypomnieć jeden ze smaków dzieciństwa podaję na obiad panierowaną rybę, ziemniaki z koperkiem i surówkę. Tak prosto i po polsku. Dzięki dużej ilości kolendry którą dodaję do panierki ryba jest bardziej aromatyczna. Pycha!

Składniki

  • 3 filety z dorsza lub mintaja
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • garść posiekanej drobno kolendry
  • sól
  • pieprz
  • olej, do smażenia

Przygotowanie

  1. Rybę płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Następnie obtaczamy rybę, najpierw w mące (nadmiar strzepujemy), jajku wymieszanym z mlekiem i tartej bułce wymieszanej z kolendrą.
  3. Wkładamy filety na rozgrzany olej i smażymy na brązowy kolor z obydwu stron. Najpierw smażę w wyższej temperaturze, gdy ryba zaczyna się rumienić, zmniejszam i dosmażam rybę. Dzięki temu mam chrupiącą panierkę, a ryba w środku jest soczysta.
  4. Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i ulubioną surówką. Smacznego!

Możemy podać z sałatką z sałatką z czerwonych buraków.