Taką rybę przyrządzimy dosłownie w 20 minut. Jeśli nie chcemy gotować do niej ziemniaków, możemy ją podać w wersji ciepłej sałatki na rukoli, z którą świetnie współgra smakowo. Przepis banalnie prosty i pyszny.

Składniki

  • 2 filety z białej ryb, np dorsz, mintaj
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka śmietany słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • kolendra

Przygotowanie

  1. Rybę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem, następnie oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy rybę z jednej strony. Gdy zacznie się rumienić przekręcamy ją na drugą stronę i wlewamy wino.
  2. Dusimy rybę na średnim ogniu przez kilka minut. Gdy 3/4 wina odparuje dodajemy masło, sok z połowy cytryny, garść posiekanej kolendry i śmietanę. Po wymieszaniu składników natychmiast podajemy. Rybę układamy na rukoli z pomidorami i polewamy sosem, do tego podajemy młode ziemniaki. Smacznego!

Porady i uwagi

Ryba wychodzi bardzo delikatna i mocno cytrynowa. Oczywiście jej smak kontrolujemy i dodajemy cytryny tyle ile uważamy za stosowne. Dla jednej osoby będzie to sok z całej cytryny dla innej z połowy.

Ryba ma dość mało sosu, który jest gęsty. Jeśli będziemy go zbyt długo podgrzewać sos zgęstnieje jeszcze bardziej. Dlatego gdy dodamy wszystkie składniki do sosu, podajemy zaraz po wymieszaniu.

Dla mnie idealnym połączeniem z tą rybą jest rukola z którą nie musimy nic robić. Wystarczy wyjąć na talerz i na wierzchu ułożyć rybę. Możemy dodać też pomidorki koktajlowe i to wszystko. Nie solimy i nie pieprzymy dodatkowo. Uzyskamy wtedy ciepłą sałatkę, idealną na obiad lub kolację. Jeśli chcemy, aby danie było bardziej treściwe możemy dodać ugotowane młode ziemniaczki.

Ryby nie można ponownie podgrzewać.

Śmietanę możemy zastąpić łyżką mleka.

Użyłam wytrawnego wermutu.