Tę rybę można przygotować w 30 minut, może nawet mniej. Ten prosty przepis zaskoczy Was swoim smakiem. Danie jest pyszne, lekko pikantne i słodkie od mleka kokosowego, ma też wspaniały kolor. Rybę plecam podać z ryżem kokosowym.

Składniki

  • ok. 350g białej ryby, np. filet z mintaja lub halibuta
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka mleka kokosowego, kremowego
  • ½ łyżeczki pasty curry, zielonej lub czerwonej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • cukier, opcjonalnie
  • kolendra

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki poza rybą dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut, sos powinien lekko się zredukować.
  2. Filety z ryby kroimy w dużą kostkę i dodajemy do gotującego się sosu. Całość dusimy na średnim ogniu ok. 7–10 minut, aż ryba będzie gotowa. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (opcjonalnie).
  3. Posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem na sypko, ugotowanym również z mlekiem kokosowym. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie do 30 min Czas gotowania 2 osoby Porcja v Wegetariańskie

Tip

Ważne jest by użyć dobrego mleka kokosowego, powinno być gęste i kremowe. Lekko zredukowany sos uzyska wówczas odpowiednią konsystencję.

Tip

Jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy smak (choć sos nie jest bardzo pikantny), możemy pominąć pieprz cayenne i pastę curry. Sos będzie wtedy jeszcze bardziej kokosowy i delikatny.

Tip

Ryż nastawiamy w tym samym czasie co sos. Przeczytaj jak ugotować ryż kokosowy na sypko.

18 komentarzy

  1. KUCHARNIA, Anna-Maria

    11 marca 2011 o 13:34

    Wspaniały przepis! Zapisałam i zrobię na pewno, bo uwielbiam mleko kokosowe w wytrawnych daniach.
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  2. Kinga

    11 marca 2011 o 14:00

    Bardzo fajny przepis. Robiłam już warjacje z mlekiem kokosowym, ale nie w wersji z samymi pomidorami i curry. Zrobię! A przy okazji zapraszam do mojej Akcji RYBY!!! , która wyświetla sięna durszlaku, niestety bez zdjęcia :). Pozdr. Kinga

    Odpowiedz
  3. asieja

    11 marca 2011 o 16:03

    zaskakujące połaczenie smaków tego sosu..

    Odpowiedz
  4. Majana

    11 marca 2011 o 21:24

    Jaka pyszna ta rybka!:)

    Odpowiedz
  5. Wykrywacz smaku

    11 marca 2011 o 22:04

    wygląda bardzo apetycznie!Świetne zdjęcia!

    Odpowiedz
  6. majka

    12 marca 2011 o 08:12

    Juz mam ochote na te pyszna rybke :)) Zapisuje sobie przepis.

    Odpowiedz
  7. Ania

    12 marca 2011 o 08:22

    Ależ to ma przepiękną, nasyconą barwę. Zjadłabym chętnie:)

    Odpowiedz
  8. Ewa Biedr_ona

    14 marca 2011 o 18:01

    To musi smakować! Nie wyobrażam sobie, by takie barwy prezentowały coś niedobrego :-)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      14 marca 2011 o 18:34

      Było dobre, to prawda…a kolory nie naciągane, takie właśnie jest :)

      Odpowiedz
  9. Invis

    23 lipca 2011 o 14:34

    Nie działa niestety link do ryżu z mleczkiem kokosowym (u góry, w opisie potrawy). Przepis można znaleźć bez większego problemu, ale jak będziesz miała chwilkę to sugeruję link poprawić :) Trafiłam na stronę zupełnie przypadkiem, ale teraz na pewno będę korzystać z niej regularnie, potrawy wyglądają świetnie a jednocześnie wyglądają na naprawdę proste w przygotowaniu. Oby tak dalej! :)

    Odpowiedz
  10. emka

    7 stycznia 2012 o 21:04

    Szczerze mówiąc nie przepadam za rybami, ale muszę powiedzieć że to danie jest PYSZNE :) Nigdy nie wpadłabym na takie połączenie, a to istna poezja smaku! Na pewno zagości jeszcze nie raz w moim menu. Dzięki za świetny przepis :)

    Odpowiedz
  11. Kardula

    27 lipca 2012 o 09:52

    Witam! mam male pytanie (jako laik w dziedzinie gotowania) jaka jest roznica miedzy pasta curry a curry??? bo obydwa skladniki sa w tym przepisie i zastanawiam sie czy mozna uzyc lyzeczke jednego? czy jest jakas roznica w smaku? cos chyba jest na rzeczy skoro po pol lyzeczki kazdej przyprawy…
    bede wdzieczna za wskazowki
    pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      27 lipca 2012 o 10:06

      Witaj,

      pasta curry jest bardziej aromatyczna i jest w niej więcej składników, to w końcu pasta. składniki różnią się zależnie od przepisu, ja zwykle używam tajskiej pasty curry. Jeśli jej nie mam a chcę zrobić tą rybę dodaję curry w proszku (samo sproszkowane curry) w ilości takiej jak jest w przepisie. W trakcie smakuję i dodaję jeszcze, ale trzeba uważać. W drugą stronę, gdy mamy samą pastę curry, a nie mamy curry w proszku również trzeba uważać, pasta curry jest ostrzejsza.

      Odpowiedz
  12. Kardula

    27 lipca 2012 o 11:52

    dzieki wieeelkie! juz sie rozjasnilo troche w glowie. W przyszlym tygodniu bedzie zrobione :)

    Odpowiedz
  13. Edytae

    20 kwietnia 2013 o 11:32

    czy można wykorzystac łososia do tego sosu? Czy będzie pasował.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      20 kwietnia 2013 o 12:42

      Witaj,

      raczej nie, łosoś ma bardzo intensywny smak, ja użyłabym właściwie każdej białej ryby. Pozdrawiam…

      Odpowiedz
* Pole wymagane