Tę rybę można przygotować w 30 minut, może nawet mniej. Ten prosty przepis zaskoczy Was swoim smakiem. Danie jest pyszne, lekko pikantne i słodkie od mleka kokosowego, ma też wspaniały kolor. Rybę plecam podać z ryżem kokosowym.

Składniki

  • ok. 350g białej ryby, np. filet z mintaja lub halibuta
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka mleka kokosowego, kremowego
  • 1/2 łyżeczki pasty curry, zielonej lub czerwonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • cukier, opcjonalnie
  • kolendra

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki poza rybą dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut, sos powinien lekko się zredukować.
  2. Filety z ryby kroimy w dużą kostkę i dodajemy do gotującego się sosu. Całość dusimy na średnim ogniu ok. 7–10 minut, aż ryba będzie gotowa. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (opcjonalnie).
  3. Posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem na sypko, ugotowanym również z mlekiem kokosowym. Smacznego!

Ważne jest by użyć dobrego mleka kokosowego, powinno być gęste i kremowe. Lekko zredukowany sos uzyska wówczas odpowiednią konsystencję.

Jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy smak (choć sos nie jest bardzo pikantny), możemy pominąć pieprz cayenne i pastę curry. Sos będzie wtedy jeszcze bardziej kokosowy i delikatny.

Ryż nastawiamy w tym samym czasie co sos. Przeczytaj jak ugotować ryż kokosowy na sypko.