Jest to prosty przepis na ryż z mlekiem kokosowym. Pasuje do różnych tajskich potraw mięsnych, może być podstawą do smażonego ryżu z warzywami, ale sam również smakuje świetnie. Ryż ten, po tajsku zwany khao mun, jest prosty do przyrządzenia, lekko słodki i lekko kokosowy. Ważne by dosłownie trzymać się przepisu, a wtedy na pewno się uda. Przepis na podstawie książki „Łatwa kuchnia tajska”, mój ulubiony.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • biały długoziarnisty ryż – odmierzamy w miarce do poziomu 400ml
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 300 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Umieszczamy ryż w dużej misce i płuczemy kilkakrotnie w wodzie, aż będzie klarowna, odcedzamy.
  2. Wkładamy do garnka wraz z mlekiem kokosowym, wodą, solą i cukrem, mieszamy i wstawiamy na ogień. Gdy się zagotuje, ustawiamy jak najmniejszy ogień, przykrywamy szczelnie i ogrzewamy przez 10 do 15 minut, bez mieszania!
  3. Po tym czasie, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut (nawet gdy wyda nam się niedogotowany).
  4. Ryż powinien być sypki, delikatnie twardy w środku. Smacznego!

Ryż na dnie może być przyrumieniony, ale to jest całkiem normalne, nawet dodaje smaku.

Tak ugotowany ryż to dodatek w tajskiej kuchni do wielu potraw, np. podajemy go z tajskim grillowanym kurczakiem.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!