Jest to świetna propozycja dla wegetarian. Warzywa smażone z ryżem po chińsku. Przepis jest łatwy, danie szybkie. Czegóż chcieć więcej?

Składniki

  • 150g długoziarnistego ryżu
  • 3 łyżki oleju orzechowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 50g groszku cukrowego
  • 1 czerwona papryka
  • 3 dymki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 6 sztuk mini kukurydzy

Przygotowanie

  1. Ryż płuczemy kilka razy, zalewamy wodą, powyżej 1 cm nad ryż. Lekko solimy i gotujemy ryż przez ok. 15 minut. Można też użyć ryż, który nam pozostał z dnia poprzedniego.
  2. Rozgrzewamy w woku olej orzechowy, dodajmy posiekany czosnek i przyprawę 5 smaków. Smażymy ok. 30 sekund. Dodajemy pokrojoną w zapałki marchew, kukurydzę, pokrojoną paprykę (w cienkie paseczki) oraz pokrojoną dymkę w 2 cm kawałki. Wszystko smażymy 2–3 minuty. Wyjmujemy z woka.
  3. Wrzucamy do woka ryż, dodajemy kurkumę i smażymy 1 minutę. Dodajemy warzywa do ryżu i całość smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy natychmiast. Możemy posypać prażonymi orzechami. Smacznego!

Do tego dania możemy użyć dowolne warzywa, np. fasolkę szparagową, pomidory obrane ze skóry i bez nasion, kiełki sojowe itd.

Smażąc w woku, należy wszystkie składniki mieć przygotowane wcześniej. Smażymy krótko, dlatego trzeba mieć je pod ręką.