Jest to świetna propozycja dla wegetarian. Warzywa smażone z ryżem po chińsku. Przepis jest łatwy, danie szybkie. Czegóż chcieć więcej?

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 150g długoziarnistego ryżu
  • 3 łyżki oleju orzechowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 50g groszku cukrowego
  • 1 czerwona papryka
  • 3 dymki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 6 sztuk mini kukurydzy

Przygotowanie

  1. Ryż płuczemy kilka razy, zalewamy wodą, powyżej 1 cm nad ryż. Lekko solimy i gotujemy ryż przez ok. 15 minut. Można też użyć ryż, który nam pozostał z dnia poprzedniego.
  2. Rozgrzewamy w woku olej orzechowy, dodajmy posiekany czosnek i przyprawę 5 smaków. Smażymy ok. 30 sekund. Dodajemy pokrojoną w zapałki marchew, kukurydzę, pokrojoną paprykę (w cienkie paseczki) oraz pokrojoną dymkę w 2 cm kawałki. Wszystko smażymy 2–3 minuty. Wyjmujemy z woka.
  3. Wrzucamy do woka ryż, dodajemy kurkumę i smażymy 1 minutę. Dodajemy warzywa do ryżu i całość smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy natychmiast. Możemy posypać prażonymi orzechami. Smacznego!

Do tego dania możemy użyć dowolne warzywa, np. fasolkę szparagową, pomidory obrane ze skóry i bez nasion, kiełki sojowe itd.

Smażąc w woku, należy wszystkie składniki mieć przygotowane wcześniej. Smażymy krótko, dlatego trzeba mieć je pod ręką.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!