Przepis pochodzi z Hiszpanii, podejrzałam go w jednym z programów Kuchni tv. Ponieważ lubię smak szynki parmeńskiej i proste potrawy, spróbowałam! Sałatkę podajemy na ciepło. Jak dla mnie był to strzał w 10. Mało pracy, dużo smaku! Idealny przepis na nie skomplikowaną kolację przy lampce wina i dobrym filmie.

Składniki

  • 150g szynki parmeńskiej
  • 3–4 sztuki szalotki
  • 200g boczniaków
  • 4–5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 bułki ciabatty
  • 10–15 sztuk ciemnych winogron
  • 2–3 łyżki posiekanej kolendry

Przygotowanie

  1. Odkroić spód ciabatty i pokroić ją na bardzo cienkie prawie przezroczyste plastry. Wrzucamy ją do miski i skrapiamy wodą, dość mocno, ma być wilgotna.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojoną w ćwiartki szalotkę, podsmażamy 2–3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub paski szynkę i boczniaki (wcześniej oczyszczone i przekrojone na pół). Wszystko podsmażamy ok. 5–7 minut. Dolewamy resztę oliwy, mieszamy.
  3. Wrzucamy ciabattę i podsmażamy, aż wchłonie oliwę. Będzie gotowe gdy ciabatta zacznie twardnieć, może nawet lekko się zrumienić. Dodajemy kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną połówkami winogron z lampką białego wina. Smacznego!

Ciabatta może być czerstwa.