Pierwszy raz jadłam ją w miejscu o nazwie „Hula-Kula”, podczas studiów pracowałam tam w kręgielni. Tamtejsza restauracja nie miała zbyt wyszukanego menu, ale była tam sałatka hawajska i była jedną z moich ulubionych pozycji. Może dlatego, że jej najważniejszym składnikiem jest wędzony kurczak, którego bardzo lubię.

Składniki

  • 1 ½ szklanki białego ryżu
  • 440g wędzonych udek z kurczaka
  • 260g ananasa (1 puszka)
  • 140g kukurydzy (1 puszka)
  • 1 duże jabłko
  • ok. 6 łyżek majonezu
  • ok. 4 łyżek kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ryż płuczemy na sicie, aż woda będzie klarowana. Przekładamy go do garnka i zalewamy zimna wodą, tafla wody powinna znajdować się ok. 1,5 cm nad ryżem. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Wyłączamy całkowicie kuchenkę, ale ryżu nie zdejmujemy, powinien być dobry po kolejnych 10-15 minutach. W ten sposób ugotujemy ryż na sypko. Przekładamy go do dużej miski by całkowicie ostygł.
  2. Kurczaka obieramy z mięsa, następnie kroimy w grubą kostkę. Ananas kroimy na drobne kawałki, jabłko w kostkę.
  3. Kurczaka, ananas, jabłko i kukurydzę (bez sosu) dodajemy do zimnego już ryżu. Doprawiamy majonezem, śmietaną, solą i pieprzem. Majonezu i śmietany dodajemy tyle, by składniki się połączyły. Dzięki temu, że ryż ugotowany był na sypko, sałatka również będzie sypka. Smacznego!

do 60 min Przygotowanie do 45 min Czas gotowania 6 osób Porcja

Tip

Najlepiej przygotować sałatkę wcześniej i zostawić na kilka godzin lub na noc by smaki się połączyły. Całość przesiąknie aromatem wędzonego kurczaka.

8 komentarzy

  1. mopswkuchni

    4 marca 2011 o 14:23

    Lubię sałatki z kurczakiem wędzonym. Fajny sposób podania!

    Odpowiedz
  2. eve

    4 marca 2011 o 16:50

    fajny sposób na podanie tej sałatki :) też bardzo ją lubię, a wędzony kurczak to faktycznie jej podstawa.
    pozdrawiam ciepło!

    Odpowiedz
  3. Aniado

    4 marca 2011 o 17:36

    Przyznaję… sałatki z ryżem raczej zostawiam innym… ale TAK podaną zjadłabym bez zastanowienia, tym bardziej, że wszystkie pozostałe składniki bardzo lubię :) Pzdr Aniado

    Odpowiedz
  4. asieja

    4 marca 2011 o 19:27

    znam smak takiej sałatki, ale z kurczakiem gotowanym, a nie wędzonym. tak pewnie jest jeszcze bardziej wyraziście.

    Odpowiedz
  5. Paula

    5 marca 2011 o 12:54

    z dodatkiem ananasa jest pysznie :)

    Odpowiedz
  6. Fioletowa

    13 marca 2011 o 14:14

    Robiłam już kiedyś takową sałatkę, ale przyznam szczerze, ze nigdy nie wyglądała tak pięknie. No ale na swoje usprawiedliwienie dodam, że robiłam ją jedynie dla potrzeb kulinarnych i żadnej sesji przy tym nie wykonywałam :)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      13 marca 2011 o 14:22

      Usprawiedliwienie przyjęte :) a tak serio, to dziękuję…

      Odpowiedz
  7. DeeDee

    13 grudnia 2014 o 10:58

    Super przepis, sałatka ląduje na każdej organizowanej przeze mnie imprezie :)))

    Odpowiedz
* Pole wymagane