Jest to jedna z lepszych sałatek ze śledziem jaką kiedykolwiek jadłam, ale może nie jadłam zbyt wielu? Ta sałatka jest idealna jako samodzielne danie. Dużo świeżego koperku dodaje fajnego aromatu i smaku.

Składniki

  • 3 filety śledzi w oleju, ok. 250 g
  • ok. 800g młodych ziemniaków, ugotowanych
  • 3–4 korniszony
  • 1 cebula czerwona
  • garść posiekanego koperku
  • majonez
  • kwaśna śmietana
  • 1–2 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w bardzo cienkie piórka, lekko solimy i odstawiamy na 30 minut, aby lekko zmiękła.
  2. Śledzia płuczemy z oleju i moczymy przez chwilę w wodzie, nie będzie taki słony, dokładnie wycieramy przed krojeniem.
  3. Do cebuli dodajemy pokrojonego korniszona w kostkę lub paseczki, posiekany koper i pokrojonego w kostkę śledzia (grubość taka jak lubimy). Wszystko mieszamy.
  4. Ugotowane ziemniaki kroimy na pół lub na ćwiartki (zależy od ich wielkości) i dodajemy do już pokrojonych składników.
  5. Sałatkę doprawiamy majonezem i śmietaną w równych proporcjach, dodajemy chrzan, pieprz i jeśli trzeba jeszcze dosalamy, pamiętając, że sałatka jest już słona od śledzia.
  6. Sałatkę odstawiamy na minimum 1 godzinę, aby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego!

Majonezu i śmietany dodajemy w takiej ilości aby składniki się tylko połączyły.

Ziemniaki możemy obrać przed gotowaniem, ale jeśli są młode wystarczy je wyszorować.