Ta sałatka powstała całkiem przypadkiem. Pozostało mi kilka ugotowanych buraków, ale za mało, aby były samodzielnym dodatkiem do obiadu dla kilku osób. Połączenie proste i smaczne!

Składniki

  • 4 średnie buraki, ugotowane i obrane
  • ok. 2 szklanek poszatkowanej białej kapusty, drobno
  • 1 jabłko
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ok. 2 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
  • ok. 1 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Poszatkowaną kapustę skrapiamy sokiem z cytryny i lekko solimy. Odstawiamy na minimum godzinę, aby kapusta zmiękła.
  2. Do kapusty dodajemy pokrojone w słupki buraki, jabłko, posiekany szczypiorek i szalotkę pokrojoną w piórka.
  3. Majonez mieszamy z jogurtem i oliwą, dodajemy do sałatki tyle, aby składniki się połączyły. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Podajemy jako dodatek do mięs, ryb lub jako samodzielną przekąskę. Smacznego!