W dzieciństwie jadłam fasolkę tylko w jednym wydaniu, ugotowaną i polaną bułką z masłem. Teraz lubię ją wykorzystywać również na inne sposoby, np. w zapiekankach lub sałatkach. Ten przepis jest banalnie prosty, a sałatka lekka i smaczna. Świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Polecam!

Składniki

  • 1 paczka fasolki szparagowej, ok. 250g
  • 2 średnie pomidory lub 8 koktajlowych
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mały ząbek czosnku, opcjonalnie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Gotujemy przez kilka minut. Ma być ciągle sprężysta i jędrna. Przekładamy na sito i płuczemy zimną wodą. Fasolka zachowa ładny kolor i zatrzymamy proces gotowania.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka, dodajemy starty czosnek, pokrojone w ćwiartki (lub mniejsze kawałki) pomidory, a jeśli używamy koktajlowych kroimy je na pół oraz fasolkę przekrojoną na pół.
  3. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy oliwę z oliwek i ocet. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy od razu. Smacznego!