Jest to świeża w smaku sałatka, a tej świeżości dodaje kolendra, awokado i delikatna gruszka. Żeby „podkręcić” jej smak dodałam papryczkę chilli, jest też pieprz, prażony sezam i olej sezamowy. Wszystkie te smaki idealnie łączą się z delikatnym kurczakiem. Zdecydowanie polecam. Sałatka wygląda może niepozornie, ale jest świetna. Przepis zaczerpnięty jest z kuchni tv, choć bardzo odbiega od oryginalnego.

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzała, ale twarda gruszka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryczka chilli, czerwona
  • garść posiekanej kolendry
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 5-6 ziaren pieprzu syczuańskiego (użyłam zwykłego)
  • kilka orzeszków nerkowca, grubo posiekanych
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Olej z pieprzem: ½ szklanki oleju wlewamy do rondla i podgrzewamy wraz z ziarnami pieprzu. Nie gotujemy. Zostawiamy na noc, następnego dnia przecedzamy. Olej przejdzie pieprzem i będzie miał fajny ostry smak. Używamy go do przyprawiania zimnych dań, sałatek.
  2. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na parze lub w wodzie. Gdy się ugotuje i przestygnie rwiemy kurczaka na paski. Skrapiamy go dobrze olejem sezamowym i ewentualnie jeszcze pieprzem.
  3. Ziarna sezamu delikatnie prażymy na suchej patelni, odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Papryczkę chilli czyścimy z ziaren i kroimy w cienkie paseczki.
  5. Awokado obieramy, kroimy na pół i na plasterki (grubość według uznania). Tak samo postępujemy z gruszką, obieramy i kroimy na plasterki. Wkładamy razem do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i naszym pieprzowym olejem (uważajmy, żeby nie dodać za dużo). Mieszamy.
  6. Na talerzu układamy gruszkę z awokado, na to kurczaka, pokrojone chilli. Posypujemy orzeszkami nerkowca , kolendrą i sezamem. Na zakończenie możemy jeszcze całość skropić delikatnie olejem sezamowym i pieprzowym. Smacznego!
do 45 min Przygotowanie do 15 min Czas gotowania 2 osoby Porcja

Tip

Podajemy od razu (gruszka nie może zbyt długo leżeć – ciemnieje), najlepiej z grzankami.

4 komentarzy

  1. Panna Malwinna

    18 listopada 2010 o 15:16

    bardzo fajna sałatka, w sam raz na lekką i smaczną kolację;)

  2. Cucina della Felicita

    18 listopada 2010 o 18:39

    Bardzo fajna sałatka, idealna na lekką kolację

  3. Majana

    18 listopada 2010 o 21:36

    Wspaniale wygląda!

  4. EVE

    22 listopada 2010 o 15:16

    awokado, gruszka, kolendra i sok z cytryny – jak to niezwykle orzeźwiające połączenie :)
    energetyzujące wręcz :D

Zaloguj się by dodać komentarz.