Korzeń selera, rodzynki, orzechy i jabłko. To połączenie gości u mnie w domu od dawna. Aby nadać sałatce Waldorfa lżejszy ton zastępuję część majonezu jogurtem. Przepis jest prosty, szybki i smaczny, czyli to co lubię w kuchni!

Składniki

  • ½ średniego selera korzeniowego
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • ¾ szklanki rodzynek
  • ok. 8 sztuk połówek orzechów włoskich plus kilka do dekoracji
  • 2 łyżki majonezu
  • 2–3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy 10 minut, następnie odsączamy na sicie. Przed dodaniem do sałatki jeszcze wyciskamy.
  2. Selera obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (grube oczka), skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Jabłko kroimy w drobną kostkę, selera naciowego w plasterki i wszystko razem łączymy.
  4. Dodajemy wyciśnięte rodzynki i grubo posiekane orzechy. Doprawiamy majonezem, jogurtem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
do 30 min Przygotowanie do 30 min Czas gotowania 4 osoby Porcja v Wegetariańskie

Tip

Seler naciowy dodaję by ożywić sałatkę kolorystycznie. Można go pominąć.

Tip

Zamiast jogurtu naturalnego można dodać sam majonez, to wersja bardziej kaloryczna.

4 komentarzy

  1. asieja

    22 lutego 2011 o 16:17

    znam wersję bez naciowego selera. myślę, że to świetny dodatek.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      22 lutego 2011 o 17:05

      Ja zwykle robię bez naciowego selera, ale akurat mi został dlatego go dorzuciłam:)

      Odpowiedz
  2. Majana

    22 lutego 2011 o 19:41

    Pyszna sałatka. Bardzo ją lubię:)

    Odpowiedz
  3. Paula

    22 lutego 2011 o 19:42

    dziś miałam ochotę na taką sałatkę i nie było ładnych selerów, więc z niej zrezygnowałam. szkoda :)

    Odpowiedz
* Pole wymagane