Korzeń selera, rodzynki, orzechy i jabłko. To połączenie gości u mnie w domu od dawna. Aby nadać sałatce Waldorfa lżejszy ton zastępuję część majonezu jogurtem. Przepis jest prosty, szybki i smaczny, czyli to co lubię w kuchni!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1/2 średniego selera korzeniowego
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • ok. 8 sztuk połówek orzechów włoskich plus kilka do dekoracji
  • 2 łyżki majonezu
  • 2–3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy 10 minut, następnie odsączamy na sicie. Przed dodaniem do sałatki jeszcze wyciskamy.
  2. Selera obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (grube oczka), skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Jabłko kroimy w drobną kostkę, selera naciowego w plasterki i wszystko razem łączymy.
  4. Dodajemy wyciśnięte rodzynki i grubo posiekane orzechy. Doprawiamy majonezem, jogurtem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Seler naciowy dodaję by ożywić sałatkę kolorystycznie. Można go pominąć.

Zamiast jogurtu naturalnego można dodać sam majonez, to wersja bardziej kaloryczna.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!