Prosta, smaczna i pożywna. Idealna na kolację. Można przygotować ją chwilę wcześniej. Mamy wtedy czas dla siebie. Ładnie podana wygląda jak eleganckie wykwintne danie. Polecam!

Składniki

  • 150g białego ryżu
  • 2 puszki tuńczyka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3–4 ogórki kiszone
  • garść kolendry lub natki pietruszki
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Ryż na sypko. Umieszczamy go w misce i płuczemy zimną wodą, aż będzie klarowana (jakieś 5 razy). Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Gdy położymy rękę na ryżu i lekko go ugnieciemy, woda ma pokrywać nasze palce do połowy, wtedy jest wystarczająca ilość. Jak ryż tylko zacznie się gotować zmniejszamy ogień na minimalny i zostawiamy przykryty na 10 minut. Nie mieszamy ryżu podczas gotowania! Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem aż ryż będzie dobry. Powinien być lekko twardy w środku, nigdy rozgotowany.
  2. Zimny ryż przekładamy do miski. Dodajemy cebulę i ogórki pokrojone w kostkę oraz kukurydzę. Doprawiamy śmietaną, majonezem, solą i pieprzem.
  3. Na końcu dodajemy kawałki tuńczyka i delikatnie mieszamy, aby jak najmniej się rozwalił oraz kolendrę. Podajemy schłodzoną z pieczywem. Smacznego!

Jeśli chcemy przygotować porcje podobnie jak na zdjęciu, małe miseczki dokładnie wykładamy folią spożywczą. Nakładamy sałatkę, dość ścisło, odwracamy na talerz. Przytrzymujemy folię i zdejmujemy miseczkę oraz folię. Możemy też użyć małych metalowych kółek. Ustawiamy je na talerzu, nakładamy sałatkę i ściągamy obręcz.

Jeśli chcemy mieć wersję dietetyczną, wybierzmy tuńczyka z wody, majonez light i śmietanę 12% lub grecki jogurt light oraz brązowy ryż.