Jedna z lepszych sałatek ziemniaczanych jakie jadłam. Wydaje się lekka i orzeźwiająca, chyba za sprawą sosu do niej. W tak upalne dni ma to duże znaczenie. U mnie zagości na dłużej. Wam też szczerze polecam. Przepis z Lawendowego Domu, pycha…

Składniki

  • ok. 500g młodych ziemniaków
  • 4 ogórki małosolne (użyłam kiszonych)
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka koperku, posiekanego
  • 1/2 pęczka dymki, pokrojonej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu kroimy w plasterki.
  2. Cebulę kroimy w drobne piórka, ogórki bardzo cienkie plasterki, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy dymkę () i koperek.
  3. Musztardę i miód mieszamy następnie powoli dolewamy olej i sok z cytryny (proponuję stopniowo do smaku). Sos wlewamy do sałatki, lekko solimy całość i delikatnie mieszamy.
  4. Sałatkę wstawiamy do lodówki. Podajemy lekko schłodzoną. Smacznego!

Źródło: „Lawendowy Dom”