Ten sernik będzie idealnym deserem na ciepłe wiosenne dni i mam nadzieję upalne lato. Dzięki temu, że ser połączony został na końcu z ubitą na sztywno śmietaną, nabrał puszystej konsystencji, a po zastygnięciu jest delikatny i smakuje niczym najlepsza pianka cytrynowa. Polecam!

Składniki

Masa serowa

  • 500g sera białego, mielonego
  • 250g śmietany kremówki, 36%
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 70g miękkiego masła
  • 20g żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 5–6 łyżek cukru pudru
  • 1 cytryna, sparzona
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok. 30 sztuk podłużnych biszkptów

Syrop

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka limoncello, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Syrop. Wodę z cukrem gotujemy. Gdy ostygnie doprawiamy odrobiną soku z cytryny i limoncello (opcjonalnie).
  2. Tortownicę 20 x 20 cm wykładamy folią spożywczą, następnie na spodzie wykładamy podłużne biszkopty, wcześniej delikatnie namoczone w syropie. Układamy spód, a z reszty biszkoptów ułożymy później drugą warstwę. Uwaga! Biszkopty na druga warstwę namaczamy tuż przed wyłożeniem!
  3. Żelatynę zalewamy połową zimnej przegotowanej wody (1/4), mieszamy i odstawiamy na 2 minuty, aby napęczniała. Resztę wody gotujemy, zdejmujemy z ognia i wkładamy do niej namoczoną żelatynę. Rozpuści się.
  4. Uwaga! Ser i maso mają być w temperaturze pokojowej! Ser miksujemy z masłem i kwaśną śmietaną. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do sera wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę i startą skórkę z cytryny oraz sok z połowy cytryny. Wszytko dalej delikatnie mieszamy ręcznie, trzepaczką. Na tym etapie sprawdzamy czy sernik jest wystarczająco słodki i cytrynowy. Zawsze możemy dodać jeszcze soku z cytryny lub cukru pudru (przesianego).
  5. Połowę masy serowej wykładamy na ułożone w tortownicy biszkopty i równo rozprowadzamy. Na masę wykładamy pozostałe biszkopty, każdy z nich moczymy w syropie. Wykładamy resztę masy serowej i równo rozprowadzamy. Przykrywamy sernik folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny lub na noc.
  6. Następnego dnia, wyjmujemy sernik z tortownicy, zdejmujemy folię i dekorujemy sernik startą skórką cytrynową. Kroimy w kwadraty. Smacznego!

 

Na wierzch sernika, gdy lekko stężeje, po ok 20 minutach, możemy wlać cienką warstwę galaretki cytrynowej. Powstanie piękna dekoracyjna warstwa. Ja galaretkę wylałam na talerz i gdy stężała wycinałam z niej okrągłe kwiatki. Tak udekorowałam sernik. Pamiętajmy, że galaretka ma być zimna.

Inny sposób na podanie sernika. Ponieważ wygląda on trochę jak torcik, możemy równo obsmarować wierzch i boki ubitą śmietaną, następnie udekorować dowolnie, jak tort. Śmietana wspaniale współgra z cytrynowym sernikiem.

Możemy użyć również okrągłej tortownicy: 22 lub 23 cm średnica.