Ten sernik będzie idealnym deserem na ciepłe wiosenne dni i mam nadzieję upalne lato. Dzięki temu, że ser połączony został na końcu z ubitą na sztywno śmietaną, nabrał puszystej konsystencji, a po zastygnięciu jest delikatny i smakuje niczym najlepsza pianka cytrynowa. Polecam!

Składniki

Masa serowa

  • 500g sera białego, mielonego
  • 250g śmietany kremówki, 36%
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 70g miękkiego masła
  • 20g żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • 5–6 łyżek cukru pudru
  • 1 cytryna, sparzona
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok. 30 sztuk podłużnych biszkptów

Syrop

  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki cukru
  • 2-3 łyżki soku  z cytryny
  • 1 łyżka limoncello, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Syrop. Wodę z cukrem gotujemy. Gdy ostygnie doprawiamy odrobiną soku z cytryny i limoncello (opcjonalnie).
  2. Tortownicę 20 x 20 cm wykładamy folią spożywczą, następnie na spodzie wykładamy podłużne biszkopty, wcześniej delikatnie namoczone w syropie. Układamy spód, a z reszty biszkoptów ułożymy później drugą warstwę. Uwaga! Biszkopty na druga warstwę namaczamy tuż przed wyłożeniem!
  3. Żelatynę zalewamy połową zimnej przegotowanej wody (1/4), mieszamy i odstawiamy na 2 minuty, aby napęczniała. Resztę wody gotujemy, zdejmujemy z ognia i wkładamy do niej namoczoną żelatynę. Rozpuści się.
  4. Uwaga! Ser i maso mają być w temperaturze pokojowej! Ser miksujemy z masłem i kwaśną śmietaną. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do sera wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę i startą skórkę z cytryny oraz sok z połowy cytryny. Wszytko dalej delikatnie mieszamy ręcznie, trzepaczką. Na tym etapie sprawdzamy czy sernik jest wystarczająco słodki i cytrynowy. Zawsze możemy dodać jeszcze soku z cytryny lub cukru pudru (przesianego).
  5. Połowę masy serowej wykładamy na ułożone w tortownicy biszkopty i równo rozprowadzamy. Na masę wykładamy pozostałe biszkopty, każdy z nich moczymy w syropie. Wykładamy resztę masy serowej i równo rozprowadzamy. Przykrywamy sernik folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny lub na noc.
  6. Następnego dnia, wyjmujemy sernik z tortownicy, zdejmujemy folię i dekorujemy sernik startą skórką cytrynową. Kroimy w kwadraty. Smacznego!

 

do 45 min Przygotowanie ponad 2h Czas gotowania ok. 16 porcji Porcja

Tip

Na wierzch sernika, gdy lekko stężeje, po ok 20 minutach, możemy wlać cienką warstwę galaretki cytrynowej. Powstanie piękna dekoracyjna warstwa. Ja galaretkę wylałam na talerz i gdy stężała wycinałam z niej okrągłe kwiatki. Tak udekorowałam sernik. Pamiętajmy, że galaretka ma być zimna.

Tip

Inny sposób na podanie sernika. Ponieważ wygląda on trochę jak torcik, możemy równo obsmarować wierzch i boki ubitą śmietaną, następnie udekorować dowolnie, jak tort. Śmietana wspaniale współgra z cytrynowym sernikiem.

Tip

Możemy użyć również okrągłej tortownicy: 22 lub 23 cm średnica.

15 komentarzy

  1. martex.82

    24 kwietnia 2012 o 09:29

    świeży, cytrynowy, absolutnie idealny letni smakołyk :)

    Odpowiedz
  2. justka2712

    24 kwietnia 2012 o 10:21

    Rzeczywiście, wiosną i latem takie ciasta smakują najlepiej:)

    Odpowiedz
  3. JustInka

    24 kwietnia 2012 o 12:23

    Uwielbiam serniki, na zimno szczególnie. Nie musisz mnie więc do niego jakoś szczególnie przekonywać :) Na pewno przetestuję :)

    Odpowiedz
  4. Justin&Dorothy

    24 kwietnia 2012 o 14:33

    wow…. cudowny !!

    Odpowiedz
  5. kuchennefascynacje

    24 kwietnia 2012 o 16:36

    Bombowo wygląda :)

    Odpowiedz
  6. Agata dietetycznie w kuchni

    24 kwietnia 2012 o 17:41

    Coś idealnego :)

    Odpowiedz
  7. Tyna

    24 kwietnia 2012 o 20:33

    Jak ja dawno nie jadłam sernika na zimno! Aż się zdziwiłam;D To będę musiała to nadrobić, wykorzystując ten przepis:)

    Odpowiedz
  8. Majana

    24 kwietnia 2012 o 20:42

    Pięknie się prezentuje ten serniczek:) Na zimno i cytrynowy to musi orzeźwiać:)

    Odpowiedz
  9. Alinka

    24 kwietnia 2012 o 22:07

    I bardzo ładnie wygląda i kusi… ten serniczek. Oj, co ja na to poradzę, że uwielbiam serniki pod każdą postacią:) Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  10. zauberi

    24 kwietnia 2012 o 23:18

    sernik stanowczo dla mnie, lubię strasznie takie orzeźwiające smaki :) widzę, że zmieniliście nazwę aż się przez chwilę zastanawiałam czy dobrze trafiłam ;)

    Odpowiedz
  11. Jolanta Szyndlarewicz

    25 kwietnia 2012 o 16:21

    Kasiu ten sernik jest bardzo elegancki ….tak jakoś pięknie by mi pasował do komunijnego stołu:)

    Odpowiedz
  12. Gosia

    25 kwietnia 2012 o 16:28

    piękne zdjęcia, apetycznie wygląda :)

    Odpowiedz
  13. Agatta

    11 lipca 2012 o 11:59

    Mniam… :P

    Odpowiedz
* Pole wymagane