Ten Sernik sprawił, że pokochałam serniki i jest on zdecydowanie moim ulubionym. Ma coś z prostego sernika krakowskiego. Czujemy smak sera, który wystarczy, że będzie raz zmielony. Zamiast różnych aromatycznych dodatków smakowych mamy w nim skórkę i sok z pomarańczy. Sernik jest wilgotny i naprawdę rozpływa się w ustach, a uzupełniony lukrem i kandyzowaną skórką jest bajeczny. Przepis idealny na święta, bo smakuje wykwintnie. Idealny zawsze wtedy gdy mamy ochotę na coś smacznego, co uraduje nasze podniebienia.

Składniki

Sernik

  • 800g zmielonego białego sera
  • 50g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 100g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 pomarańcze

Ciasto kruche na spód

  • 300g mąki pszennej
  • 200g cukru pudru
  • 200g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z jednej pomarańczy lub jednej cytryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania

Przygotowanie

  1. Spód. Do miski dajemy przesianą mąkę, cukier puder, sól, żółtka śmietanę i posiekane masło. Rozcieramy szybko palcami i zagniatamy jednolite ciasto. Dobrze, aby nasze ręce były zimne (możemy je schłodzić pod zimną wodą). Formuję kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut, do godziny.
  2. Wyjmujemy ciasto i wałkujemy na grubość 0,5cm. Wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i oprószoną blaszkę 20 x 20 cm lub tortownicę o średnicy 23–25 cm. Ciasto powinno lekko zachodzić na boki blaszki. Nakłuwamy je widelcem i podpiekamy spód ok. 10 minut w temp 180°C.
  3. Masa serowa. Ser ucieramy z masłem, śmietaną, budyniem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do masy serowej. Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i startą skórkę. Mieszamy masę. Jeśli okaże się za mało słodka możemy dodać 2-3 łyżki cukru pudru. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na podpieczony zimny kruchy spód.
  4. Opcjonalnie: z reszty ciasta kruchego układamy kratkę na wierzchu sernika, tak jak w tradycyjnym krakowskim serniku. Ja omijam ten etap, gdyż w tym przepisie jest dodany sok pomarańczowy, przez co masa jest dużo rzadsza. Z reszty ciasta kruchego wycinam ciasteczka.
  5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy ok. 20 minut i zmniejszamy temperaturę do 140°C, dopiekamy sernik przez kolejne 35–40 minut. Powinien się lekko zrumienić na wierzchu. Wyłączamy piekarnik i otwieramy. Po 15 minutach wyjmujemy sernik z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Lukier. Cukier puder miksujemy z sokiem i smarujemy lukrem zimny sernik, posypujemy skórką kandyzowaną. Kroimy gdy lukier zastygnie. Smacznego!

Jeśli lukier wyszedł za gęsty można dodać więcej soku, jeśli zbyt rzadki należy dodać więc cukru pudru.