Sernik truskawkowy, bez pieczenia. Smakuje jak delikatna pianka połączona z galaretką truskawkową. Jeśli nie korzystamy z przepisu w sezonie na truskawki świeże, możemy użyć mrożonych. Wyjdzie równie pyszny!

Składniki

Masa serowa

  • 250g serka mascarpone
  • 150g serka philadelphia
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 50g cukru
  • 200g truskawek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Spód

  • 200g ciasteczek digestive
  • 60g masła
  • 2 łyżki cukru

Galaretka

  • 200g truskawek
  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Spód. Ciasteczka dokładnie kruszymy. Dodajemy do nich cukier i rozpuszczone masło. Spód tortownicy (średnica 20 cm) wykładamy pergaminem i przesypujemy do niej mieszankę na spód. Masę rozprowadzamy równomiernie, ale tak aby zachodziła na boki tortownicy. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki, aby spód się schłodził.
  2. Masa serowa. Żelatynę zalewamy wodą i 4 łyżkami śmietany kremówki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy. Po kilku minutach rozpuszczamy napęczniałą żelatynę w kąpieli wodnej. Obydwa sery i wanilię łączymy razem. Truskawki miksujemy z cukrem i dodajemy do sera. Całość mieszamy dokładnie. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywny krem.
  3. Do masy serowo-truskawkowej dodajemy rozpuszczoną żelatynę i etapami ubitą śmietanę. Gdy całość jest dokładnie wymieszana przelewamy masę serową na schłodzony spód. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.
  4. Galaretka. Żelatynę mieszamy z 2–3 łyżkami wody. Truskawki rozgniatamy widelcem, tak żeby puściły sok lub miksujemy. Dodajemy cukier i resztę wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Do gorących truskawek dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Lekko schładzamy.
  5. Schłodzoną galaretkę wylewamy na również schłodzony już sernik i odstawiamy do lodówki na minimum 2–3 godziny lub na noc. Przed wyjęciem sernika z tortownicy, mokrym i gorącym nożem odcinamy sernik od rantu tortownicy. Smacznego!

Możemy użyć mrożonych truskawek.

Żelatynę możemy zastawić agarem, uzyskamy wegetariańską wersję.

Przepis bierze udział w akcji: Owocowe szaleństwo.