Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie, prosty kremowy, wyraźny w smaku sernik. Ten przepis na sernik nowojorski jest kwintesencją pysznego deseru na co dzień i gdy mamy gości. Świetnym dodatkiem były karmelizowane owoce – użyłam nektarynek. Przepisu szukałam u źródła i znalazłam w „Good Food” (BBC Magazyn).

Składniki

Masa serowa

  • 750g zmielonego białego sera
  • 218g cukru trzcinowego, jasnego
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 200g kremu fraiche, może być kwaśna śmietana
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z jednej cytryny

Spód

  • 70g masła
  • 160g ciastek digestive, mogą być maślane herbatniki
  • 2 łyżki kakao, opcjonalnie

Karmelizowane Nektarynki

  • 140g cukru trzcinowego – jasnego
  • 3–4 sztuki nektarynek
  • 5 łyżek wody
  • 25g masła
  • wanilia

Przygotowanie

  1. Spód. Ciastka wkładamy do torebki foliowej i kruszymy. Dodajemy kakao i roztopione masło, mieszamy i wsypujemy na dno tortownicy o średnicy 23–25 cm, wyłożonej pergaminem. Masę równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby spód się schłodził.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do: elektryczny – 240°C; gazowy – 220°C
  3. Masa serowa. Ser wkładamy do miski i ubijamy mikserem na gładka masę. Porcjami dodajemy cukier, następnie mąkę, wanilię, skórkę z cytryny i na końcu jaja. Mieszamy, gdy tylko uzyskamy gładką masę przelewamy do tortownicy, na wcześniej przygotowany spód. Gdyby pojawiły się jakieś pęcherze powietrza, należy spodem łyżeczki je zlikwidować. Masa będzie dosyć płynna.
  4. Sernik wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (240/220°C) i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do: elektryczny – 110°C; gazowy – 90°C, jeśli używamy elektrycznego piekarnika należy drzwiczki uchylić na 3 minuty, zamknąć i dalej piec jeszcze 25 minut.
  5. Po 25 minutach wyjmujemy sernik. Na środku powinien delikatnie się trząść jak galaretka. Lekko nim potrząsamy i wkładamy do już wyłączonego piekarnika. Tak zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia na 1,5–2 godziny.
  6. Gdy sernik ostygnie smarujemy na jego wierzchu cienką warstwę kremu fraiche, owijamy sernik folią i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc. Schłodzony serniki wyjmujemy z formy, delikatnie ściągamy z jego wierzchu krem fraiche i po godzinie od wyjęcia z lodówki możemy podawać z karmelizowanymi nektarynkami.
  7. Karmelizowane nektarynki. Cukier z wodą gotujemy ok. 10 minut, następnie dodajemy masło, mieszamy. Od razu dodajemy nektarynki pozbawione pestek i pokrojone w ósemki oraz wanilię. Smażymy w syropie nektarynki aż zmiękną a syrop zredukuje się i będzie gęsty. Gdyby nektarynki były już miękkie a syrop jeszcze nie gotowy, możemy je wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz i zredukować sam sos. Gdy będzie gotowy połączyć z nektarynkami. Podawać z sernikiem gdy będą jeszcze ciepłe. Smacznego!

Sernik pieczemy w taki sposób aby, nie miał ciemnej skórki na wierzchu. Dlatego dodatkowo podczas pieczenia możemy wstawić do piekarnika brytfankę z gorącą wodą, która to będzie parować. To i niska temperatura pieczenia pozwolą upiec sernik nowojorski równo i gładko.

Jednym ze składników którego nie dodałam to 2 łyżki soku z cytryny. Według mnie sama skórka dodaje mu lekką cytrynową nutkę i to wystarczy.

Pominęłam również smarowanie sernika po wystudzeniu kremem fraiche, ponieważ mi się skończył. Myślę, że to zupełnie w niczym nie zaszkodziło i sernik wyszedł smaczny.