Teraz przyszedł czas na sernik kawowy. Jako bazę wykorzystałam sernik nowojorski, wzbogaciłam go o kawę i pyszny krem z białej czekolady i mascarpone. Choć podczas pieczenia zagapiłam się i lekko go przypiekłam, pozostał kremowy tak jak powinien być, wilgotny o lekko kwaśnym smaku kawy, a w połączeniu z delikatnym kremem uzupełnił się idealnie.

Składniki

Masa Serowa

  • 550g zmielonego kremowego białego sera
  • 110g jasnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 150g kremu fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany
  • ekstrakt z wanilii
  • 80 ml mocnej parzonej kawy, przecedzonej i chłodnej

Spód

  • 50g masła
  • 110g ciastek digestive
  • 20g zmielonych migdałów (jeśli nie macie, dodać taką ilość ciastek)
  • 1 łyżka kakao

Krem

  • 200g białej czekolady
  • 250g serka mascarpone

Przygotowanie

  1. Spód. Ciastka wkładamy do torebki foliowej i kruszymy, przekładamy do miski. Dodajemy migdały, kakao i roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy na dno tortownicy, równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Tortownicę o średnicy 20 cm wcześniej należy wysmarować masłem, a spód wyłożyć pergaminem.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do: elektryczny – 240°C; gazowy – 220°C
  3. Masa serowa. Ser wkładamy do miski i ubijamy przez chwilę mikserem, na gładką masę. Dodajemy krem fraiche, porcjami cukier, następnie mąkę (lub budyń), wanilię, jaja i kawę. Mieszamy i gdy tylko uzyskamy gładką masę przelewamy do tortownicy na wcześniej przygotowany spód. Gdyby pojawiły się jakieś pęcherze powietrza, należy spodem łyżeczki je zlikwidować. Masa będzie dosyć płynna.
  4. Sernik wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (240/220°C) i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do: elektryczny – 110°C; gazowy – 90°C. Jeśli używamy elektrycznego piekarnika należy drzwiczki uchylić na 3 minuty (obniżamy temperaturę), zamknąć i dalej piec jeszcze 25 minut.
  5. Po 25 minutach wyjmujemy sernik. Na środku powinien delikatnie się trząść jak galaretka. Lekko nim potrząsamy i wkładamy do już wyłączonego piekarnika. Tak zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia na 1,5–2 godziny. Owijamy sernik folią i wstawiamy na noc do lodówki.
  6. Krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy i dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy po łyżce cały serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Krem będzie dość luźny, ale później ładnie się schłodzi.
  7. Smarujemy cienko boki i wierzch sernika. Wstawiamy sernik do lodówki na 10–15 minut. Po tym czasie smarujemy resztą kremu boki i wierzch. Z reszty kremu możemy zrobić rozetki na wierzchu i w każdą z nich włożyć ziarenko kawy. Schładzamy i podajemy. Smacznego!

Kawy dodajemy wg smaku.

Kąpiel wodna. Do garnka z odrobiną wody wstawiamy miskę szklaną lub metalową. Miska nie powinna dotykać wody. Wrzucamy do niej połamaną czekoladę i rozpuszczamy nad parą, która się wytworzy podczas wolnego podgrzewania wody.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.