Ten sernik to jeden z najlepszych jaki zrobiłam i jadłam do tej pory. Jest niesamowicie kremowy i dosłownie, rozpuszcza się w ustach. Z każdym zjedzonym kawałkiem chce się więcej. Jest to sernik w stylu New York Cheesecake, choć bardziej delikatny. Myślę, że będzie Wam smakował.

Składniki

Masa serowa

  • 650g zmielonego białego sera, może być quark
  • 1 szklanka słodkiej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki ciemnego rumu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Spód

  • 75g zmielonych migdałów
  • 75g corn flakes
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Masło na spód rozpuszczamy. Corn flakes drobno kruszymy i mieszamy z migdałami w misce. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Masę wsypujemy do tortownicy wyłożonej pergaminem, równo rozprowadzamy po całości i delikatnie ugniatamy. Spód podpiekamy 10–12 minut w temperaturze 200°C. Odstawiamy spód do ostygnięcia.
  2. Zimną już tortownicę uszczelniamy folią aluminiową i wstawiamy do większej brytfanki.
  3. Do dużej miski przekładamy ser, mąkę kukurydzianą, śmietankę, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy lekko roztrzepane jajka, roztopione masło i rum. Całość mieszamy, aż połączy się w gładką masę. Nie za długo, aby nie napowietrzyć masy.
  4. Przelewamy masę serową do tortownicy. Do brytfanki nalewamy wrzątek, nie więcej jak do połowy tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy do 110°C i pieczemy kolejne 75 minut. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki.
  5. Zostawiamy tak sernik, aż ostygnie.
  6. Przekładamy zimny i zafoliowany do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem należy wierzch sernika lekko wytrzeć ręcznikiem papierowym. Posypujemy białą czekoladą. Smacznego!

Jeśli posiadacie tortownicę jednolitą czyli, woda się do niej nie dostanie podczas pieczenia to nie zawijamy jej w folię.

Jeśli mamy zwykłą tortownicę z wyjmowanym spodem, dobrze jest się zaopatrzyć w szerszą folię aluminiową.