Ten sernik jest bajeczny. Delikatny i smakuje niczym serowa pianka. To jaki w efekcie końcowym uzyskamy smak zależy tylko od nas. Możemy dodać do niego startą skórkę cytryny i sok z połowy cytryny, prawdziwą wanilię, skórkę pomarańczową lub bardziej tradycyjnie rodzynki. Moja wersja na dziś, to wanilia i skórka cytrynowa jako dodatek smakowy. Zakochacie się w tym serniku.

Składniki

Masa serowa

  • 800g zmielonego białego sera
  • 10 jajek
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarna z połowy laski
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150g miękkiego masła
  • 1 budyń waniliowy

Kruchy spód

  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • 100g masła lub margaryny, np. Kasi
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie

  1. Składniki na kruchy spód szybko zagniatamy. Najpierw rozcieramy masło z cukrem pudrem, żółtkiem i śmietaną. Na końcu dodajemy obydwie mąki i zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię i schładzamy ok. 30 minut.
  2. Tortownicę o bokach 25 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy spód tortownicy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i następnie schładzamy spód w lodówce przez 10 minut.
  3. Podpiekamy spód w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez ok. 10 minut.
  4. Masa serowa. Miękkie masło ubijamy mikserem na puszysta masę, w trakcie ubijania dodajemy cukier puder. Gdy masło jest puszyste dodajemy kolejno po jednym żółtku (białka odstawiamy w misce), ciągle ubijając.Dodajemy do masy: budyń, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i wanilię, następnie wkręcamy do masy małymi porcjami ser. Gdy składniki są dobrze połączone, możemy spróbować czy masa serowa jest wystarczająco słodka, na tym etapie możemy jeszcze dosypać cukru pudru (wg uznania).
  5. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką (polecam). Masę należy wymieszać dokładnie, ale delikatnie, aby ciągle pozostała puszysta i lekka (od białek).Tak wymieszaną masę przekładamy na podpieczony, zimny kruchy spód.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 20 minut. Po 20 minutach pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 165-170°C i dopiekamy kolejne 40 minut. Gdy sernik jest gotowy, wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 5 minut, następnie otwieramy piekarnik i czekamy kolejne 20 minut za nim go wyjmiemy.
  7. Zostawiamy w blaszce, aby całkowicie ostygł. Najlepiej schłodzić go w lodówce. Podajemy posypany cukrem pudrem lub oblany czekoladą. Smacznego!

Budyń możemy zastąpić 3 łyżkami mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej.

Do sernika można dodać 50g rodzynek i 50g skórki pomarańczowej.