Ten przepis to moja propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale na wszelkie imprezy! Sero-makowiec, dwa w jednym. Połączenie masy makowej, którą uwielbiam i sera. Połączenie genialne!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto kruche, spód

  • 450g mąki
  • 300g masła
  • 150g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa makowa

  • 300g maku
  • 70g cukru
  • 2 jajka
  • 3g cynamonu
  • 30g miękkiego masła
  • 100g miodu płynnego
  • 25g zmielonych migdałów
  • ok. 250g–300g bakalii (rodzynki, skórka kandyzowana cytrynowa i pomarańczowa, orzech itp.)
  • mleko, do namoczenia maku

Masa serowa

  • 600g sera, dwukrotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 1 budyń waniliowy
  • 70g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • 3 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. Masa makowa. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez 15–20 minut. Zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na noc. Jeśli mak nie wchłonie mleka, przekładamy go na sito i odcedzamy. Mielimy mak trzy razy. Dodajemy do niego cukier, żółtka, masło, miód, cynamon i mielone migdały. Mieszamy i dodajemy bakalie. Białka dodamy przed wyłożeniem masy na kruchy spód.
  2. Kruchy spód. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier puder i pokrojone na kawałki masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka i szybko zagniatamy (kruche ciasto nie lubi być długo zagniatane). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  3. Po tym czasie ciasto kruche wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim tortownicę 23 x 23cm, ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy kruchy spód ok. 10–15 minut w temperaturze 200°C. Wcześniej tortownicę należy wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
  4. Masa serowa. Ser mielimy dwa razy. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy, wtedy dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i cytrynową. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
  5. Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę makową (należy teraz ubić pozostałe 2 białka i dodać do masy), następnie wykładamy masę serową i wyrównujemy.
    Resztę ciasta kruchego wałkujemy na grubość 5mm i wycinamy paski z których układamy kratkę na wierzchu sero-makowca.
  6. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik i po 10 minutach wyjmujemy z niego sernik. Zostawiamy go najlepiej na noc, żeby wystygł. Smacznego!

Dekorujemy: lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!